Doorgaan naar artikel

Markt: Aspergeseizoen verloopt prijstechnisch voorbeeldig

Het aspergeseizoen is prijstechnisch nooit zo voorbeeldig verlopen als tot nu toe. Wezenlijke veranderingen lijken niet meer op til te staan. Het enige minpuntje is het wat matige productieniveau, maar dat is meteen ook de verklaring voor het seizoensverloop.

Na de prijsdaling in de eerste week van april tot € 8 op 8 april voor de sortering AA X-Wit is over de overige weken in april bij ZON fruit & vegetables sprake van een geleidelijk dalende prijstrend tot uiteindelijk € 5,40 per kilo op 30 april. De nieuwe maand blijkt het startsein voor een trendbreuk, want in de eerste week van mei gin de prijs weer omhoog tot zelfs € 11,35 op 7 mei. De relatieve schaarste aan asperge, gekoppeld aan acties en het moeten invullen van leveringsprogramma’s lijkt hieraan ten grondslag te liggen. Deze week zakt de prijs weliswaar weer, maar een prijs van € 7,37 op 11 mei is toch nog altijd ongekend.

De prijs voor Grof II-1 steeg sinds 30 april weer van € 2,80 naar € 4,77 op 10 mei. Vorig jaar zaten de prijzen voor de sortering AA X-Wit in de eerste week van mei tussen € 2,90 en € 4,58.

The Greenery

Bij The Greenery was tot 13 april sprake van een dalende prijstrend tot op dat moment € 7,85 per kilo. Na de opleving tot € 11,20 op 15 april zet de dalende prijstrend door, maar met nog steeds een mooi prijsniveau. Het ‘dieptepunt’ wordt bereikt op 30 april met € 6,10 en ook bij The Greenery gaat het sindsdien tot en met 10 mei weer in opwaartse lijn tot een prijs van € 9,50. Op 11 mei zien we een lichte prijsdaling naar € 8,05.

Rustig stijgende aanvoer

Zoals met alles heeft de medaille twee kanten. De goede prijzen gaan gepaard met enigszins tegenvallende producties. Dat is ook terug te zien in de aanvoercijfers bij ZON. Na de stagnerende aanvoer van ruim 88 ton in de week van 12 april, gaat de aanvoer wekelijks weliswaar omhoog, maar het gaat in een rustig tempo. In de week van 19 april werd over alle sorteringen witte asperges ruim 94 ton aangevoerd en in de week van 26 april zette dat door tot ruim 102 ton, hetzelfde niveau als in de week na Pasen. Vorige week werden tot nu toe de meeste asperges aangevoerd, met een aanvoer van ruim 104 ton, maar dat is zo’n 20% minder dan vorig jaar in die week.

Hogere middenprijs

In totaal is de aanvoer bij ZON tot nu toe dit seizoen zo’n 7% lager, maar daar staat ten opzichte van vorig seizoen een 33% hogere middenprijs tegenover, stelt de woordvoerder van ZON tevreden vast. “En dat was al geen slecht seizoen als je dat met de twee jaren daarvoor vergelijkt.” Omdat volgende week het seizoen voor de minitunnels ten einde loopt, verwacht hij dat de aanvoer bij ZON in de komende weken hooguit op hetzelfde niveau zal blijven.

Weinig verandering

Het wordt misschien eentonig, maar zeker voorlopig zullen zich in de marktsituatie geen wezenlijke veranderingen gaan voordoen. Weliswaar gaan de temperaturen wat omhoog, maar dat dit nog ineens tot grote hoeveelheden asperges zal leiden die de markt overvoeren, valt absoluut niet te verwachten. Gezien acties die voor de komende twee weken tot Pinksteren nog in het verschiet liggen, zal het aan vraag naar asperges ook zeker niet gaan ontbreken.

Asperge in de supermarkt

Bij Albert Heijn kosten asperges in een verpakking van 500 gram deze week nog steeds € 5,99 (€ 11,98 per kilo). Bij Jumbo is de prijs in de winkel eveneens € 5,99 voor 500 gram, maar online zijn ze te bestellen voor slechts € 2,99 per 500 gram. De Plus is volgens supermarktscanner.nl met de prijs verder gezakt en zit nu ook op een prijs van € 5,99 per 500 gram. Bij de regionale supermarkt Jan Linders zijn asperges deze week in de aanbieding voor € 5,98 per kilo.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin