Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aspergeprijzen voor het eerst onder de € 5

Het moest natuurlijk een keer gebeuren, maar op 19 mei zakten de prijzen bij asperge voor de sortering AA X-Wit voor het eerst onder de € 5 per kilo. Toch buigt halverwege deze week de prijslijn zich weer in een opwaartse richting.

De prijspiek viel bij ZON fruit & vegetables voor de sortering AA X-Wit deze maand op 7 mei met een prijs van € 11,35 per kilo. Daarna was de prijstrend dalende tot aan € 4,06 op 25 mei. Op 19 mei werd in dit seizoen voor het eerst een prijs van iets minder dan € 5 per kilo genoteerd. De laatste dagen stijgt de prijs weer voorzichtig naar € 4,52 op 27 mei.

The Greenery

Bij The Greenery werd op 19 mei eveneens voor de sortering AA X-Wit met € 4,85 per kilo voor het eerst de vijf euro grens in negatieve zin doorbroken. De dag erop ging het nog 30 cent omhoog, maar daarna zakte prijs langzaam naar € 3,90 op 25 mei. Op 27 mei wordt inmiddels weer € 4,70 betaald.

Rustig stijgende aanvoer

In de week van 3 mei werden met ruim 104 ton losse asperges tot dan toe bij ZON fruit & vegetables de meeste asperges aangevoerd. In de week van 10 mei was door Hemelvaartsdag sprake van vier veildagen, maar asperges storen zich daar natuurlijk niet aan. Desondanks zakte de aanvoer naar 95 ton.

In de week van 17 mei zijn tot nu toe met ruim 160 ton ruimschoots de meeste asperges aangevoerd. Deze week staat na drie veildagen de teller op bijna 71 ton. Daar zou op vrijdag nog 20 tot 25 ton bij kunnen komen. Omdat er begin juni op sommige percelen gestopt wordt met de oogst, maar de temperaturen ook omhoog gaan, is het even afwachten wat per saldo het effect op de aanvoer van volgende week zal zijn.

Verwachting komende weken

Op 27 mei, met als voorspelling warme dagen in het vooruitzicht, ligt het voor de hand dat de huidige prijsstijging niet zal doorzetten. Dat de prijzen nog flink onderuit zullen gaan, is echter ook niet de verwachting. De prijzen van eind mei liggen voor het eerst op hetzelfde niveau dan in de twee voorgaande seizoenen, alleen is de voorgeschiedenis heel anders.

Asperge in de supermarkt

Bij Albert Heijn kosten asperges in een verpakking van 500 gram deze week € 4,39 (€ 8,78 per kilo). In de twee voorgaande weken was dat volgens supermarktscanner.nl nog € 5,99 en de twee weken daarvoor € 3,99. Bij Jumbo is de prijs deze week in de winkel eveneens € 4,39 voor 500 gram, nadat die vier weken op € 5,99 heeft gezeten. Online besteld, betaald de consument slechts € 2,99. De Plus houdt de prijs net als in de voorgaande vier weken op € 5,99 per 500 gram. Bij de regionale supermarkt Jan Linders kosten asperges deze week weer € 11,98 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.