Vollegrond

Achtergrond

Krapper aanbod peen, prijzen stijgen

In de week met Hemelvaartsdag ging de notering voor peen van de beurs Emmeloord abrupt omhoog, met aan de bovenkant zelfs een opslag van € 6.

De markt tendeerde vast. Deze week kwamen er nog wat euro’s bij. De beide peennoteringen kwamen op donderdag 20 mei uit op € 26 tot € 35 per 100 kilo. Peen is goed gevraagd, maar het aanbod uit de bewaring is niet meer optimaal, zowel wat betreft kwaliteit als zeker zo belangrijk volume.

Aanbod goede wortelen

Het aanbod van goede wortelen is kortom krap. Dat de prijs kan stijgen, heeft ook te maken met de voortgang van de oogst aan overwinteringswortelen in Frankrijk. In het teeltgebied rond Bordeaux is het in de zaaiperiode en daarna erg nat geweest. Hierop volgde een erg droog voorjaar. De opbrengst van de percelen is veel te klein. Aanbod nieuwe oogst vroege peen uit Spanje is er wel (geweest), maar tegen erg hoge prijzen.

Grove peen is in deze periode altijd schaars, omdat de volumes vroege wortelen die beschikbaar zijn (nog) niet veel grove kunnen bevatten. Deze moeten dus komen uit de tonnages die nog in opslag liggen, zijn schaars en brengen dan ook de hoogste prijzen op.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.