Vollegrond

Achtergrond

Markt: € 35 slotakkoord voor B-peen uit bewaring

Het bewaarseizoen voor peen loopt op zijn einde. Restanten B-peen gaan nog van de hand voor prijzen tussen € 30 en € 35 per 100 kilo.

Qua volume stelt het niet meer zoveel voor. C-peen is nog wel beschikbaar en haalt prijzen rond € 40. De aanvoer van de eerste vroege peen uit Limburg, geteeld onder folie en/of vliesdoek, wordt niet eerder verwacht dan na de derde week van juni. Als gevolg van het koude voorjaar ligt de groei daarvan tien tot twaalf dagen achter op schema.

Bijzonder jaar qua prijzen

Qua prijzen is het een bijzonder jaar geweest. Uitgaande van de matige productie werd verwacht dat de prijzen vlot zouden stijgen. Helaas bleef de export achter in een periode met vervelende bij-effecten van de coronaproblematiek. Er is alsnog een eindsprint geweest, doordat in importerende landen de productie uit eigen teelt op zeker moment opraakte, dan wel niet meer beschikbaar kwam.

Nieuwe oogst peen is vooralsnog aanvoer uit Spanje, tot ongeveer de tweede week van juni. Deze kost gewassen, verpakt in big bags € 47 tot € 49 franco Duitsland. Daarna pakt Frankrijk het stokje over, zij het dat ook daar de teelt een dag of tien later is dan gebruikelijk.

Prognose: vaste markt

Of registreer je om te kunnen reageren.