Vollegrond

Achtergrond

Peenafzet wil maar niet vlotten

De B-peen ging begin deze week nog weg voor € 25, maar dat is nu niet meer haalbaar.

Emmeloord noteerde op donderdag 1 april de B-peen met een verlaging van € 1. Bij de schalenpeen ging er € 2,50 af. Vraag is er nog steeds niet veel, de handel moet het hebben van aanbieden. In België wordt grotendeels op eigen wortelen gedraaid, daarnaast wordt wat bijgekocht. De handel is er wel wat vriendelijker nu de prijzen zijn gedaald.

Geen echter paasdrukte dit jaar

Echte paasdrukte, voor de prijsontwikkeling altijd een belangrijk ijkpunt, is er dit jaar niet. Dat voorspelt weinig goeds voor de rest van het bewaarseizoen. Het is al weken achtereen hetzelfde beeld: de horeca neemt vanwege de lockdown niets af, wat uiteindelijk veel scheelt in de afzet van peen. De horeca is een sector die veel peen gebruikt en waar ook veel verspild wordt.

Rustige biomarkt

De prijs van bio-schalenpeen gaf een kleine verlaging aan de bovenkant te zien. De biomarkt in dit segment is rustig. Voor belevering van de Duitse markt is het binnenkort einde oefening met de biologische bewaarpeen, omdat het supermarktcircuit daar overgaat op biopeen van de nieuwe oogst.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.