Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenmarkt iets vriendelijker gestemd

De peenmarkt is gestabiliseerd. De laatste weken gleed het prijsniveau steeds iets verder onderuit, maar sinds de dagen vlak voor Pasen is er meer rust gekomen.

De vraag naar peen uit de bewaring wordt beter. Dat geldt met name voor de afnemers in Polen, maar ook in de andere Oost-Europese komt meer belangstelling.

Fijn vallende peen blijft nog steeds redelijk gevraagd, daar is meer animo voor dan voor de grove, de stemming daarvoor is stabiel tot prijshoudend.

Kwaliteitsverschil

Er is wel kwaliteitsverschil, in een seizoen waarin in het algemeen de wortelen geen hoogvliegers zijn geweest. De variatie in prijs loopt uiteen van € 140 per kist van 500 kilo tot € 80, hooguit € 90 per kist voor de mindere kwaliteiten, die dan ook geen invloed hebben op de telersprijzen omdat ze de vereiste klassering niet halen. Al met al is het in de peenhandel niet druk te noemen, maar het is geen kwestie meer van alleen duwen.

Biologische peen wordt meer gevraagd doordat men in Duitsland door de voorraad heen is. Na volgende week gaan de supermarkten daar als het even kan over op nieuwe oogst, aangevoerd vanuit Israël, Portugal en Spanje.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.