Vollegrond

Achtergrond

Markt: Handel in peen verloopt vlotter

De handel in peen is geanimeerd. De export loopt vlotter dan in de voorgaande weken.

Er is beduidend meer vraag, de wasserijen hebben het druk. Het aantal vrije partijen peen is te overzien. Er is nog zeker een maand peen uit de bewaring nodig. De prijzen stijgen dan ook iets. Het tot dusver koude weer zorgt ervoor dat de vroege peen van de volle grond zeker niet eerder beschikbaar komt dan gebruikelijk. Die aanvoer zit de afzet van bewaarpeen dan ook niet in de weg.

€ 26 per 100 kilo

De goede peen wordt momenteel verhandeld voor € 130 tot € 135 per kist, wat neerkomt op € 26 per 100 kilo. Emmeloord kon in de vast gestemde markt de noteringen voor B-peen en schalenpeen verhogen met € 1,50, respectievelijk € 1 naar hetzelfde tarief van € 22 tot € 26. Veel van de peen gaat naar oostelijk Europa, maar de vraag is breed. Duitsland en België zijn in de markt voor veldgewas. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië vragen gewassen peen.

Geleidelijk aan komt er ook (Duitse) belangstelling van supermarkten voor vroege peen van de nieuwe oogst uit Spanje. Het prijsniveau daarvan staat nog steeds op € 35 per 100 kilo, gewassen, in big bags, af Spanje. Franco Duitsland komt dat neer op ca. € 50.

Prognose: prijs peen stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.