Vollegrond

Achtergrond

Markt: Bloemkoolmarkt goed, wel met verschillen

Bloemkool in de maat 6 bracht de afgelopen week tussen € 1,50/€ 1,70 en € 2,60/€ 2,70 op. Op de Belgische veilingen werden de beste prijzen gemaakt.

In Noord-Holland wordt er nu redelijk veel bloemkool gesneden, vooral door de gelijktijdige afrijping van de rassen Marcher (Syngenta) en Ballak (Bejo). Daar staat een redelijk areaal van. Na de huidige productie-opleving kan er wel tijdelijk een gat vallen.

Traag

De oorzaak is het aanhoudend koude weer, waarvan nu verwacht wordt dat het nog wel even aanhoudt. Normaal is het in Noord-Holland rond 5 tot 10 mei gebeurd met de winterrassen, maar dat zit er nu niet in. Volgens een bron werd ooit in het verleden de laatste winterbloemkool op 20 mei gesneden, mogelijk dat zich dat dit voorjaar gaat herhalen. Een voordeel is dat de oogst van de winter- en vroegste zomerbloemkool zonder hapering op elkaar aansluiten.

Dip

Telers in Zeeland verwachten tot half mei over winterbloemkool te beschikken. Er gaat nogal wat Zeeuwse bloemkool naar Belgische veilingen, afgelopen week met mooie prijzen. Deze ochtend zat de stuksprijs bij BelOrta voor zes in een bak echter rond € 1,30, vertelt teler Rien Dieleman in Middelburg. Een verklaring heeft hij er niet direct voor. “Mogelijk dat er nog een golfje Spaanse of Franse bloemkool in de weg zit”, oppert hij, Dieleman verwacht dat deze dip zeer tijdelijk zal zijn, ook omdat eind april diverse (Belgische) supermarkten overstappen naar bloemkool uit Noord-Europa. Die kool is zowel van winterrassen als van vroege potbloemkoolrassen. “Die potbloemkool is nu wel minder.” Bij de collega’s in Noord-Holland overheerst ook het optimisme, door de gematigde eigen productie en door de afnemende aanvoer vanuit Zuid-Europa.

Winkelschap

Jumbo (tot en met 27 april) stuksprijs € 1,69. Plus: € 2,19. Albert Heijn: € 2,09.

Verwachting: oplopende prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.