Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aspergeprijs door trage lente lang hoog

Het aspergeseizoen blijft zich gunstig ontwikkelen met ook op 26 april weer klokprijzen van € 7 voor AA Extra Wit.

Het koele voorjaar pakt voorspeodig uit voor de Nederlandse aspergetelers. Met de vroege pasen was er al in week 11 van dit jaar vraag bij de retailers in Nederland en internationaal. Maar het aanbod komt nog steeds maar moeizaam op gang. Dat is in het voordeel voor de Nederlandse telers, die meer dan hun Duitse collega’s telen in kassen, in tunneles en op verwarmde bedden.

‘Heel erg mooie middenprijs’

De klokprijs bij Veiling ZON in Venlo deed op 26 april weer € 7 voor de sortering AA Extra Wit. “Het is een mooi seizoen met geen al te grote productiepieken en daardoor een al vanaf de start heel erg mooie middenprijs”, zegt senior productmanager Rick Mengers van Veiling ZON.

Andere jaren vielen de productie uit de bedekte teelten en die in de open lucht nog wel eens samen, als het begin april al warm werd en bleef. “Maar nu zijn de klassen al leeg en de mini-tunnels en blaastunnels zijn ook bijna klaar. Maar in de traditionele open teelten in Nederland en Duitsland komen de asperges nog steeds maar mondjesmaat.”

Retail en horeca bestellen meer

Tegelijkertijd beginnen de retailers wel flinkere volumes te vragen. En ook de horeca begint met het openen van de terassen alweer te bestellen. Het geoogste product is kwantitatief schaars, maar kwalitatief goed. Het enige risico van de afgelopen week was dat met de vele zonuren de asperges onder plastic toch wat sneller kwamen dan telers soms verwachtten en dan met de kop tegen het plastic konden verbranden.

Lang en gelijkmatig seizoen

Voor de komende weken zal er gelidelijk meer aanbod komen, maar ook meer vraag. Mengers hoopt op een lang en gelijkmatig seizoen. Hij constateert dat personeelsproblemen, zoals verleden jaar door corona, dit jaar niet voor stress zorgen. “Men weet nu dat het hier allemaal goed is geregeld, dus er is geen zorg om af te reizen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.