Doorgaan naar artikel

Tamme handel in de peenmarkt

Er is nauwelijks vraag naar peen voor export. Wasserijen staan drie van de vijf dagen stil.

Binnenlandse vraag is matig en komt vooral van het supermarktkanaal. In de markt is een patstelling ontstaan tussen telers en handel. Ten tijde van de koudegolf in februari is er speculatief duur ingekocht, voor prijzen van € 150 tot € 200 per kist. Vooral een vleug extra vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar door inkopers leveringsafspraken moesten worden ingevuld, joeg toen de prijs op.

Eerst mindere partijen weg

Nu verwerkers met hun prijs moeten zakken om gewoon werk te hebben, kunnen ze dat niet goedmaken in de inkoop, waar gekeken wordt naar de beursnoteringen. Deze staan nog steeds op hoog niveau. In Emmeloord steeg desondanks de notering schalenpeen met € 2 aan de onderkant. Echt goede peen in de fijnere sortering is lastig te vinden. Verder geldt dat vooralsnog eerst overal de mindere partijen worden weggewerkt. Zowel in Nederland als het buitenland is de kwaliteit van de peen in opslag niet fantastisch. Voor goede partijen peen is de marktstemming stabiel. Richting Pasen kan de vraag wat verbeteren.

Het oostblok in de EU moet binnenkort de kar gaan trekken, maar kan ook al terecht in Portugal, Zuid-Spanje en Italië voor vers gerooide peen. Italiaans product pakt goedkoper uit dan Nederlandse bewaarpeen.

Prognose: prijs gelijk.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Kwakman

verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin