Vollegrond

Achtergrond

Markt: winter trekt spoor door eerste bloemkool

In Noord-Holland startte de oogst van de eerste winterbloemkool deze week, in Zeeland sneden ze anderhalve tot twee weken geleden de eerste kool. De producties zijn nog mondjesmaat.

‘Als je in de winter kunt schaatsen, kun je er wel zeker van zijn dat de winterbloemkool daar een tik van meekrijgt’. Dat is precies waar verschillende bronnen op wijzen. Syngenta-adviseur Niels Botman noemt het huidige gewasbeeld wisselend: vooral de plantingen die het tijdens de vorst in februari zonder bedekking moesten stellen, hebben een tik gehad. “Wat nu gesneden wordt, is nog niet wat het moet zijn, en veel kleintjes”, aldus Botman over de situatie in Noord-Holland.

Dat werd in de hand gewerkt door het koude weer in de voorbije periode, waardoor de groei – nog steeds – op een laag pitje staat. “De komende dagen gaat de wind draaien, dan zal het herstellen.” Vorig jaar werd de eerste bloemkool zowat een week eerdere gesneden.

Eind deze week beter

Henri Louwerse van Lobros Brothers in Serooskerke drukt zich vergelijkbaar uit, wel kon hij zo’n twee weken al de eerste kool snijden. “We moeten veel kleintjes snijden, hoofdzakelijk voor acht en tien stuks in een bak. De rassen Amor en Fleet zijn nu weg. We zitten nu in Redoutable, de kwaliteit daarvan is een drama. Fleet was voor 70/80 procent goed, maar ook klein. De aantallen zijn eveneens beperkt. Vanaf volgende week wordt het beter”, verwacht hij.

Een collega op Walcheren rekent daar eveneens op. “We zijn eind deze week wel door de rommel heen. In het weekend vallen er een paar zachte buitjes, met een temperatuur van 15, 16 graden komt er dan alweer snel wat blad op.”

€ 1,25 – € 2,50

De prijzen zijn wel heel behoorlijk, in de richting van € 1,25 voor de achten, en € 2,50 voor de zessen. Gezien het voorgaande is dat echter nog niet maatgevend. “Het areaal winterbloemkool in Nederland is zo’n 350 hectare. De oppervlakte lijkt weer iets toe te nemen”, aldus Niels Botman van Syngenta, mede vanwege broccolitelers die met winterbloemkool hun seizoen proberen te verlengen.

Winkelschap

Bij Plus ligt bloemkool voor € 1,89 per stuk in het schap, bij Jumbo voor € 1,79 en bij AH voor € 1,69.

Verwachting: komende weken toenemende producties met meer stabiliteit in de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.