Doorgaan naar artikel

Markt: Veel werk, achterblijvende spruitkoolprijs

Spruiten in de B-sortering brengen zo’n 80 cent per kilo op, A-spruiten zitten daar zo’n 10 cent onder. Met 12, 13 ton per hectare verkoopbare spruiten, is dat te weinig om de kostprijs goed te maken.

De echte winterrassen zijn nog wel aardig door de vorst heen gekomen, mits ze wat beschut stonden, aldus een teler in Zeeland. Waar de wind en de zon vrij spel hadden, vooral onderin het gewas, zijn veel spruiten lelijk geworden. Een teler wat verder van de kust af zat in zijn laatste plukweek na de vorst op een uitvalpercentage dat opliep tot 50%.

Van wat naar aanzienlijke schade

Direct na de vorst leek de schade mee te vallen. Dat beeld veranderde snel, door de genoemde omstandigheden tijdens de vorst, maar ook door het daarop volgende weer met temperaturen tot 17 of 18 graden. Nog een factor was dat de planten volgezogen met water de vorst in gingen. Ook dat werkte versterkend op de achteruitgang van de kwaliteit. Het is ook niet voor niets dat de meeste schade veelal ontstond op relatief natte percelen.

Sorteerautomaat maakt overuren

Een mooie bak spruiten vraagt dan veel sorteerwerk. Het is daarom gunstig dat veel spruiten tegenwoordig over een automatische sorteerder gaan. Handmatig sorteren zou nog meer werk vragen en de kwaliteit van het eindproduct zou minder zijn. Het betekent al met al dat een kiloprijs van 80 cent niet opweegt tegen de kosten.

‘Verkeerde klant kost veel geld’

Verder speelt de afzetkant een rol. “Witgevroren, paars, rood, je ziet van alles. Spruiten zijn slecht uit de vorst gekomen”, oordeelt een handelaar. “Klanten kunnen veel afkeuren, als ze zouden willen. Tref je zo’n verkeerde klant, dan kost het meteen dik geld. Daar moet je ook steeds rekening mee houden.”

Het beperkte aantal telers dat nog aan het plukken is, heeft in het uiterste geval nog anderhalf, twee weken werk. Wilde prijsveranderingen zijn niet meer te verwachtingen, wat dat betreft is dit seizoen achter de rug.

Winkelschap

Jumbo verkoopt ‘normale’ spruiten voor € 2,58/kilo, en geschoonde spruiten voor € 4,98/kilo. Ah en Plus vragen beiden € 1,50 euro per kilo, AH heeft ook nog geschoonde spruiten voor € 5,11 per kilo.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin