Vollegrond

Achtergrond

Markt: Klokprijzen witlof onder 60 cent per kilo

De vergoeding voor witlof is ondermaats, met klokprijzen van minder dan 60 cent per kilo. Een tegenvaller, maar ook niet verrassend gezien de tijd van het jaar.

De trekcapaciteit wordt in deze periode altijd goed benut, met vlot producerende rassen. Nog een factor is de productie in Frankrijk, die is momenteel ook goed.

Exact een jaar geleden lag de prijs een fractie hoger – maar ook onder kostprijs – totdat corona zich aandiende en de witlofprijzen stevig opveerden. Dat gaat zich deze keer niet herhalen, dat is bijna zeker. Opvallend is dat de prijs niet reageerde op de vorst in februari. Dit in tegenstelling tot een gewas als prei, waarvoor de prijs in februari stevig is opgelopen.

Prijzen witlof in supermarktschap

De slechte prijzen voor telers werken (nog) niet door tot op de winkelvloer. Dat blijkt uit een overzicht van de witlofprijzen over 2020 en 2021 van Supermarktscanner.nl. Vanaf het begin van dit jaar is de gemiddelde winkelprijs consequent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Supermarktketen Jumbo biedt nu kort grof witlof aan voor € 1,98 per kilo. Aan fijne kropjes hangt een stuksprijs van 46 eurocent. Plus vraagt voor haar lof € 1,38 per kilo. Bij AH kosten vier kroppen op een schaal € 1,95, fijne kropjes moeten 52 cent per stuk kosten (schaal met 5 stuks € 2,59). AH biedt daarnaast los lof aan -alleen in de winkel verkrijgbaar- voor € 2,18 per kilo.

Prognose: prijs blijft ondermaats

Of registreer je om te kunnen reageren.