Doorgaan naar artikel

Markt: Beeld op peenmarkt nog steeds rustig

Het is rustig op de markt voor exportpeen. Er gaat weinig weg vanaf de wasserijen.

Verwerkers hebben het niet druk. De supermarkten, in Duitsland en België, blijven wel vragen, ook naar veldgewas. Vanuit Noord-Italië is er wat concurrentie. Daar is nog overwinteringspeen beschikbaar, die zijn weg vindt naar hoofdzakelijk Tsjechië. Oost-Europese landen hebben nog aanvoer uit eigen productie, tegen lagere prijzen. Naar verwachting komt Polen binnenkort aan de markt voor Nederlandse peen.

Patstelling in de markt

De prijsverhogingen van een maand geleden zetten de markt in een soort patstelling. Telers houden de peen vast, de handel wil niet meer geven. De telersprijzen bleven deze week zowel in Middenmeer als Emmeloord bijna allemaal ongewijzigd. Alleen biopeen, dat eigenlijk het hele seizoen nog niet lekker loopt, verloor in Emmeloord een euro aan waarde en bracht € 28 tot € 32 per 100 kilo op. De notering zakte alleen aan de onderkant overigens, er zijn wat partijen op de markt met bewaarproblemen.

Gangbare peen van gemiddeld niveau

De peen uit gangbare teelt is ten opzichte van andere jaren van hooguit gemiddeld niveau. Wat tegenvalt is de opbrengst aan kilo’s per kist. Droogtestress in de zomer en herfststress vanwege een te veel aan water, eisen hun tol.

Prognose: prijs onder druk.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Kwakman

verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin