Vollegrond

Achtergrond

Vorst en sneeuw krijgen prei er niet onder

“Het is al met al behoorlijk goed afgelopen”, blikt preiteler Louis Pemen uit Rijsbergen (N.-Br.) terug naar de gevolgen van de sneeuw en vorst waar hij een week eerder nog middenin zat. “Dat is een voorlopige conclusie, over een week is het misschien anders.”

Vanwege de aangekondigde omslag van zeiknat herfstweer naar winterse omstandigheden was Pemen ruim op tijd begonnen met het afdekken van zijn prei met Agrocover gewasnetten. Het betrof het deel waarvan het de bedoeling was die op korte termijn te rooien, en voor de hergroei.

Sneeuwval zou meevallen

Tijdens het afdekken was al wel duidelijk dat het flink koud zou gaan worden, maar de verwachting was ook dat het met de sneeuwval wel mee zou vallen. Voor het zuidelijke deel van Brabant werd gerekend op een dek van hoogstens enkele centimeters. “Ik hoop dat het daarop uitdraait”, gaf Pemen toen al aan, “dat geeft de minste last voor het gewas, en isoleert goed”.

Ruim leggen

Niks zo veranderlijk als het weer, dus ook een dik pak sneeuw zou tot de mogelijkheden kunnen behoren. Pemen had er daarom voor gekozen om het doek vooral niet te strak te leggen, zodat het bij een grotere sneeuwlast nog wat zou kunnen inzakken: de breedte van het materiaal was toereikend voor 21 rijen, maar in dit geval bleef het aantal rijen beperkt tot 19.

Doek ingezakt

Het verwachte dunne sneeuwlaagje was in werkelijkheid een royaal pak van enkele decimeters, soms opwaaiend tot flinke ruggen. Het effect daarvan was ook te zien; de prei ging letterlijk gebukt onder de sneeuwlast, met het doek ingezakt tussen de rijen. Daardoor was het onvermijdelijk dat de buitenste gewasrijen onder spanning kwamen te staan. “Die staan nu wel wat naar binnen”, aldus Pemen. “Hier en daar zie je ook witte vlekken, waar het blad tegen het doek aan lag. Dat is vorstschade, die is meestal wel te verwijderen. Gezien de omstandigheden ben ik daar niet ontevreden over.”


 • Afgedekte prei, waarbij een klein stukje bloot is blijven liggen. De vorst zorgde direct voor uitdroging.

  Afgedekte prei, waarbij een klein stukje bloot is blijven liggen. De vorst zorgde direct voor uitdroging.

 • Louis Pemen: “Gezien de omstandigheden helemaal niet ontevreden, gewas lijkt goed door de vorst heen te zijn gekomen.”

  Louis Pemen: “Gezien de omstandigheden helemaal niet ontevreden, gewas lijkt goed door de vorst heen te zijn gekomen.”

 • Rechts prei waarvan het doek net is verwijderd, links prei waarvan het doek een dag eerder is verwijderd. Deze prei staat weer een stuk opgerichter.

  Rechts prei waarvan het doek net is verwijderd, links prei waarvan het doek een dag eerder is verwijderd. Deze prei staat weer een stuk opgerichter.

Slecht stuk

Het deel van het perceel dat vanwege een houtwal wat meer in de luwte ligt, kreeg meer te verduren in de vorm van een flinke laag sneeuw. “Toen we daar het doek verwijderden, was het wel even schrikken, vanwege stengels die zijn gebarsten of gebroken. Daar moeten we met het rooien rekening mee houden, die prei is weg.”

‘Alles aan gedaan’

Hij vervolgt: “We hebben er in ieder geval alles aan gedaan om het gewas zo goed mogelijk te beschermen. Maar of dit in alle gevallen dé beste aanpak is, of dat het misschien verstandiger is om te wachten met afdekken? Daar kun je niets van zeggen, want de omstandigheden zijn elke keer weer anders. Wat ik wel zeker weet is dat wel afdekken in 9 van de 10 gevallen beter is dan niets doen en hopen dat het goed gaat.”


 • De prei was eind vorige week prima oogstbaar, de gesmolten sneeuw (overeenkomend met zo’n 30 millimeter regen) geeft ook geen hinder

  De prei was eind vorige week prima oogstbaar, de gesmolten sneeuw (overeenkomend met zo’n 30 millimeter regen) geeft ook geen hinder

 • Het deel van het perceel dat vanwege een houtwal wat meer in de luwte ligt, kreeg een flinke laag sneeuw te verduren. Dat ging niet overal goed.

  Het deel van het perceel dat vanwege een houtwal wat meer in de luwte ligt, kreeg een flinke laag sneeuw te verduren. Dat ging niet overal goed.

Droge sneeuw

“Je ziet wel zeker verschil tussen prei die wel of niet is afgedekt”, aldus Johan van de Logt van adviesbureau HortiNova na enkele dagen met dooi. Hij doelt op de witverkleuring van het blad van niet afgedekte prei, die de komende week nog sterker naar voren kan komen.

Voor de vorst had hij contact gezocht met een meteoroloog (Weerplaza) met de vraag wat voor type sneeuw te verwachten was. ‘Eerst ijzel, dan vochtige sneeuw en dan droge poedersneeuw’, gaf de weerman aan. “Geen natte, zware plaksneeuw dus. Daarom durfden we te adviseren om voor de sneeuwval uit al af te dekken.”

‘Weinig geknakte prei gezien’

De ongerustheid dat de druk van de sneeuw op het gewas, zou zorgen voor de nodige breuk, bleek ook niet uit te komen. Van de Logt: “Ik heb weinig geknakte prei gezien, behalve op wat hoeken na waar zich meer sneeuw kon verzamelen, en soms in de kantrijen. Je zag daar wel vaker gebogen prei”, bevestigt hij de woorden van teler Pemen.

Snelle dooi gunstig

De snelle dooi is ook gunstig geweest. “Niets zo erg voor de kwaliteit als prei die ’s nachts met de voeten in vorstige grond staat, en overdag bovengronds bloot staat aan dooi.”

Of registreer je om te kunnen reageren.