Doorgaan naar artikel

Prei afdekken: wat is wijs?

Eerst laten sneeuwen, daarna pas afdekken. Toon en Maaike Hop in Wagenberg kozen voor deze tactiek om hun prei door de vorst te trekken. “Wat is wijsheid onder deze omstandigheden?”

In het open veld komt het venijn vooral van de straffe wind. Verder valt het mee op deze woensdagochtend 10 februari, met zonnig weer en een temperatuur die net onder nul blijft hangen. Toon Hop ziet het ongemak bij de redacteur van Groenten & Fruit lachend aan. “Als je een kwartiertje meewerkt, heb je nergens last meer van. En je moet een muts opzetten, dat scheelt ook.”

  • In de rijpaden is veel sneeuw opgewaaid. - Foto's: Joost Stallen

    In de rijpaden is veel sneeuw opgewaaid. – Foto’s: Joost Stallen

  • In het gewas valt het met die sneeuwophoping wel mee. Met een dikte van 10-15 centimeter heb je het wel gehad.

    In het gewas valt het met die sneeuwophoping wel mee. Met een dikte van 10-15 centimeter heb je het wel gehad.

  • De sneeuw die zich in het hart van de planten heeft opgehoopt, kan parten gaan spelen als het gaat kwakkelen met afwisselend vorst en dooi. “Dan krijg je rot.”

    De sneeuw die zich in het hart van de planten heeft opgehoopt, kan parten gaan spelen als het gaat kwakkelen met afwisselend vorst en dooi. “Dan krijg je rot.”

  • Doek uitrijden, tegen de wind in.

    Doek uitrijden, tegen de wind in.

  • Uittrekken en vasthouden. In twee dagen hebben Maaike en Toon Hop en hun medewerkers 7 hectare afgedekt.

    Uittrekken en vasthouden. In twee dagen hebben Maaike en Toon Hop en hun medewerkers 7 hectare afgedekt.

Dubben

Het zijn de nachttemperaturen die de preitelers hebben doen besluiten om hun gewas af te dekken. Maaike: “Zou de vorst beperkt blijven tot zeg 10 graden onder 0 en niet te veel wind, dan hadden we waarschijnlijk niets gedaan. Er ligt immers een flink pak sneeuw tussen de planten, dat werkt isolerend. Dat zou niet garanderen dat het gewas zonder schade door de vorst komt, maar aan dit doek leggen hangen ook kosten. Bovendien is dit doek straks niks meer waard en is het rijp voor de afvalcontainer.”

Late winterprei

Als het perceel bij het dorp Den Hout is afgedekt, ligt er in totaal zo’n 7 hectare onder doek. Dit betreft dan prei die binnen volgens planning binnen een paar weken geoogst moet worden. De laatste winterprei wordt niet afgedekt, met dat gewas wordt gegokt op hergroei. Eind vorige week is nog flink wat prei in de schuur gereden, om het in ieder geval twee tot drie weken uit te kunnen zingen met uit te leveren.

Vorst en dooi

Toon: “Hier is geen programma voor, en weinig ervaring. Niemand die echt weet wat onder deze opeenvolging van weersomstandigheden het beste is. Er zijn collega’s die hadden vorige week, voor de sneeuw, al afgedekt, maar wij hebben bewust gekozen voor deze aanpak. Wat is goed?” Maaike vult aan: “Zou de dooi in een keer doorzetten, dan kan het nog meevallen. Maar krijg je een continue afwisseling van dooi en vorst, dan kan het gewas gauw afhaken, door ontstaan van rot in het hart van de planten.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin