Vollegrond

Achtergrond

Markt: Tegenvallende prijs voor spruitkool

Dat spruiten plukken vanwege de vorst nu niet kan, is blijkbaar nog geen argument voor stevige oplopende prijzen. Voor A-spruiten wordt 70 tot 75 cent betaald, voor de B’s is 5 cent meer mogelijk.

Wellicht dat met de huidige prijsvorming de top is bereikt. Dat is niet omdat 70, 80 cent exorbitant hoog is, maar omdat het erop lijkt dat het volgende week gebeurd lijkt met de vorst. Waarmee niet gezegd is dat daarmee ook de aanvoer weer aantrekt. De afgelopen nachten heeft het al knap gevroren, maar de echte koude is gereserveerd voor de komende nacht en de nacht van vrijdag op zaterdag.

“Vriest het harder dan 10 graden, dan heb ik er weinig vertrouwen in, wat dat betreft ben ik niet al te optimistisch voor de teelten verder in het binnenland”, aldus een insider met jarenlange ervaring met spruitkool. “Gunstig is misschien nog dat de gewassen in deze periode niet meer zo ‘groeierig’ zijn als in november en december. Mogelijk dat dat ervoor zorgt dat het toch nog meevalt.”

De huidige late spruitkoolrassen kunnen best een stootje hebben, de vraag is wanneer dat stootje een stoot blijkt.
De huidige late spruitkoolrassen kunnen best een stootje hebben, de vraag is wanneer dat stootje een stoot blijkt.

Ongewis

Het sneeuwdek tussen de planten kan daarentegen weer wel funest uitpakken, vanwege de extra warmte-uitstraling die dat geeft. Daar staat tegenover dat de grond onder de sneeuw enigszins beschermd wordt, en daarmee ook het wortelpakket. Weet het deel van de planten boven de sneeuw de vorst te overleven, dan kunnen de wortels wellicht een positief effect uitoefenen. Kortom: de komende dagen worden spannend, met een nu nog ongewisse uitkomst.

Winkelschap

AH en Plus vragen € 1,78 per kilo, Jumbo € 1,38 per kilo. Kleine spruiten: Jumbo € 3,13 per kilo in flowpack, Plus € 2,58 per kilo los.

Prognose: afwachten hoe het product door de winter komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.