Vollegrond

Achtergrond

Markt: Kopers peen maken pas op de plaats

De levendigheid die de voorgaande weken ontstond op de peenmarkt, is deze week weggeëbd.

De kopers van peen maken een pas op de plaats. De telersprijs op de beurs in Emmeloord daalt deze week met 50 cent naar € 23 tot € 29 per 100 kilo. Daarmee wordt de bandbreedte iets smaller, omdat de bovenkant van de notering met € 1 zakt.

Voorraden aangevuld

De reden van de prijsstijging de voorgaande weken was voornamelijk dat verwerkers en spoelers de voorraden wilden aanvullen en telers peen uit de koelhuizen niet voor minder wegdeden. Nu de voorraden wat zijn aangevuld, wordt terughoudend aangekocht.

Meer groente via retail

Het zijn hoofdzakelijk supermarkten die de markt maken, maar doordat er onder andere in Duitsland voldoende andere vollegrondsgroente in de schappen ligt, is de vraag naar peen niet enorm. Wel wordt meer groente via de retail afgezet dan normaal. Dat komt deels door de lockdowns. De horeca is gesloten en daar wordt veel eten verspild vergeleken met thuisconsumptie. Dat wordt gemerkt in de afzetstromen. Verder is de kwaliteit van de peen niet overal heel goed en stabiel in bewaring, naast het feit dat de kilo’s per kist tegenvallen.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.