Vollegrond

Achtergrond 1 reactie

Markt: IJsbergsla en kropsla, wie beconcurreert wie?

Op de Duitse groothandelsmarkten is het prijsniveau van ijsbergsla en kropsla in de afgelopen weken vergelijkbaar. Bij ZON ligt het prijsniveau voor Spaanse ijsbergsla deze week tussen 27 en 36 cent. In Nederlandse supermarkten is ijsbergsla duurder dan kropsla, in Duitse supermarkten is dat juist andersom.

Op de Duitse groothandelsmarkten werd vorige week Spaanse ijsbergsla met 10 in een doos voor gemiddeld 58 cent per bol verhandeld. Voor Egyptische ijsbergsla was de gemiddelde prijs vorige week 48 cent per bol. Egyptische ijsbergsla duikt alleen in kleine hoeveelheden op de Berlijnse groothandelsmarkt op, stelt het BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) vast. De week daarvoor ging Spaanse ijsbergsla voor gemiddeld 60 cent van de hand en Egyptische voor 70 cent. In week 2 was alleen sprake van Spaanse ijsbergsla. Gezien de krapte door het winterse weer liepen de prijzen toen op naar gemiddeld € 1,59.

ZON fruit & vegetables

De klokprijzen bij ZON fruit & vegetables voor Spaanse ijsbergsla lagen vorige week tussen 23 en 39 cent per bol in een doos met 10 stuks. De week daarvoor lag het prijsniveau tussen 20 en 40 cent per bol. Bij ZON piekte de prijs op maandag in week 2 op € 1,49. In de loop van week 2 zakte de prijs geleidelijk via € 1,30 en € 1,26 naar 98 en uiteindelijk 70 cent. Deze week liggen de klokprijzen tussen 27 en 36 cent.

Prijsniveau kropsla

Op de Duitse groothandelsmarkten lag het prijsniveau voor Italiaanse en Franse kropsla in de afgelopen twee weken tussen 61 en 66 cent per krop. Het prijsniveau van kropsla uit de Belgische kassen lag tussen 73 en 83 cent, blijkt uit de prijsoverzichten van het BLE. Italië en België zijn momenteel de belangrijkste aanvoerders van kropsla, aanvullend komt er kropsla uit Frankrijk en ook Nederland.

Concurrentie bij Duitse retail

Qua prijzen op de Duitse groothandelsmarkten zijn de prijsverschillen tussen ijsbergsla en kropsla niet groot. In de Duitse retail ziet het Duitse marktbureau AMI een andere ontwikkeling. Ondanks dat de winkelprijzen voor kropsla met prijzen tussen € 1 en € 1,30 per krop lager zijn dan vorig jaar rond deze tijd, wordt er minder kropsla verkocht. De vraag naar ijsbergsla is juist groter, vooral als gevolg van acties met prijzen tussen 99 cent per bol en € 1,11.

Nederlandse supermarktprijzen

Bij Plus, Vomar en Dirk kost ijsbergsla deze week 99 cent per bol. Albert Heijn en de Dekamarkt rekenen € 1,09 en Hoogvliet € 1,19. Coop zet er met € 1,29 nog een dubbeltje bovenop.

Voor kropsla rekenen Albert Heijn en Jumbo 85 cent. Bij de Plust kost een krop 86; bij Vomar, Dirk en Coop 89 cent en bij de Dekamarkt 99 cent. In Nederland gaat kropsla deze week dus voor lagere prijzen dan ijsbergsla langs de kassa, terwijl dat in Duitsland juist andersom is.

Eén reactie

  • L.J. Huyzer

    Is dit nu echt interessant, naar de kapper in Duitsland en België en no ook voor ijsbergsla !

Of registreer je om te kunnen reageren.