Vollegrond

Achtergrond

Markt: Hogere peenprijs door extra vraag verwerkers

Er is deze week meer actie op de peenmarkt. Er kwam meer vraag omdat verwerkers de voorraad aanvulden.

Telers wilden de kosten voor opslag in de koelhuizen vergoed zien en daar hangt een prijskaartje aan. Telers lieten niet los voor het prijsniveau van vorige week, waardoor de prijzen deze week stegen. De beurs in Emmeloord noteert deze week voor B-peen € 2,50 hoger op € 23 tot € 30 per 100 kilo. De meeste handel wordt gedaan rond € 27 tot € 28. Dat de vraag is aangetrokken, betekent in dit geval niet dat het veel drukker is. Wasserijen hebben wel werk, maar het loopt geen storm qua afzet. De belangrijkste afnemers zijn Duitsland, België en Tsjechië voor veldgewas. Ook is er veel gewassen peen binnen Nederland verkocht.

Lage kistopbrengsten

Het verschil tussen kwalitatief goede peen en mindere partijen is groot. En de kistopbrengsten blijven laag, waardoor de kistprijzen omgerekend hoog uitpakken. Ook de notering voor bio-peen stijgt op de beurs in Emmeloord naar € 30 tot € 32 per 100 kilo (+€ 1,50). Maar het loopt niet hard in deze afzet. De biologische peen gaat ook als gangbaar weg, omdat er onvoldoende vraag vanuit de bio-markt is.

Prognose: vaste stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.