Vollegrond

Achtergrond

Markt: Spruitenprijs nog steeds mager

De nadering van kerst heeft niet gezorgd voor een oppepper in de prijs voor vrije spruitkool. Voor de B-sortering wordt een vrije prijs van 40 tot 50 cent per kilo genoemd, voor A-spruiten wordt 40 cent of minder betaald.

Het is een tijdje geleden, in 2015, dat Groenten & Fruit nauwkeurig keek naar wat spruitkool telen kost. De kop van dat artikel: ‘Een hectare kost € 12.000’, en dat is alweer 6 jaar geleden. Die kosten waren inclusief de kosten waarvoor je niet direct een rekening krijgt. Toeleverende en afnemende bedrijven rekenen niet anders, kosten zijn kosten.

Met deze kennis van bijna 7 jaar terug in het achterhoofd, is duidelijk dat de prijs niets te hoog is, ook niet in de afgelopen handelsweken. Dat terwijl de vraag naar spruiten en andere groente goed is. Ook aan de kwaliteit ligt het niet.

Onwrikbare afspraken

Wellicht is er amper nog sprake van een vrije markt. Teeltbedrijven worden groter, er zijn een paar telers bij gekomen, het areaal is de laatste jaren wat uitgebreid en steeds meer van het product wordt verkocht op basis van vaste afspraken. Tegenover naar vastigheid zoekende telers staan inkopers die de gelegenheid zien om zo scherp mogelijk in te kopen. Daar doet een paar dagen vorst als in deze week weinig aan af. Dan is de vraag wat we de komende weken mogen verwachten: nog meer van hetzelfde, ervan uitgaand dat de kwaliteit en mogelijkheden om te plukken overeind blijven.

Goede zaken

Spruiten (verpakt) gaan in het winkelschap 2 tot 4 keer over de kop (prijzen per kilo) Aldi: € 1,05. Plus: € 1,38. AH: € 1,58 (aanbieding tot 26/12), Dirk/Deka: € 1,98. Jumbo: € 2,18. Jumbo verkoopt ook spruiten aan de stam, met circa 600 gram spruiten. Per stam € 2,99.

Prognose: behoudens bijzonderheden weinig wijziging in de prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.