Doorgaan naar artikel

Markt: Spaanse ijsbergsla en broccoli lijden onder kou

De beschikbaarheid van Spaanse ijsbergsla, broccoli en bloemkool is deze week wat minder als gevolg van de koude weersomstandigheden, onder andere in Murcía. De kwaliteit van de Spaanse aanvoer bij ZON fruit & vegetables is goed.

Vorige week kwamen op ZON fruit & vegetables dagelijks 176 colli broccoli voor de klok, deze week zijn dat er 88. Bij ijsbergsla waren het er vorige week dagelijks 300, deze week loopt het aantal geleidelijk wat terug naar 240 op dinsdag en 180 colli gisteren.

Prijspeil stijgt

Met de prijsvorming gaat het in omgekeerde richting. De klokprijs voor ijsbergsla lag vorige week bij ZON rond 40 cent voor de 10’ers, op vrijdag zakte het plots naar 29 cent. Deze week lopen de prijzen weer op van 30 cent op maandag tot 43 cent op woensdag. De bollen zijn goed aan de maat, maar soms wel wat minder zwaar.

De prijzen voor broccoli zaten vorige week tussen 44 en 52 cent per kilo. Deze week gaan de klokprijzen omhoog naar 60 cent op maandag en 74 cent op woensdag. Ook de kwaliteit van de broccoli is naar tevredenheid.

Bloemkool en romanesco

Vanaf deze week start ZON met de aanvoer van Spaanse romanesco. Vanaf volgende week wordt de overstap gemaakt van Nederlandse naar Spaanse bloemkool. Het is even afwachten hoe groot de aanvoer van beide producten zal zijn, gezien de huidige koude weersomstandigheden.

Duitse groothandelsmarkten

Het Duitse BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) meldt in haar marktoverzicht van deze week een matige vraag naar ijsbergsla waaraan met de aanvoer makkelijk voldaan kon worden. Verder maakt het BLE melding van wisselende bolgewichten, waardoor de prijzen nogal uiteenlopen. Vorige week (week 48) werd op de vijf Duitse groothandelsmarkten ijsbergsla verhandeld voor een gemiddelde prijs van 77 cent, de week daarvoor was dat 71 cent.

Broccoli in de supermarkt

Bij Albert Heijn en Hoogvliet kost broccoli volgens supermarktscanner.nl deze week € 1,15 per 500 gram (€ 2,30 per kilo). Dekamarkt rekent € 2,18 per kilo, Vomar € 1,98 en Dirk € 1,90. Bij de Plus loopt deze week een actie met broccoli voor € 1,58 per kilo. De Jumbo en Jan Linders hanteren een prijsstelling per stuk van € 1,09.

IJsbergsla in de supermarkt

Voor een bol ijsbergsla betaalt de consument deze week bij Albert Heijn, Coop en Dekamarkt 89 cent. Hoogvliet en Jumbo rekenen 85 cent, Dirk en Plus 79 cent.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin