Doorgaan naar artikel

Markt: Prei kruipt met 60 cent eindelijk uit dal

Vorige week ging het nog om centen, deze week gaat de prijs van prei met dubbeltjes omhoog. Na maanden van ondermaatse prijzen op de vrije markt, is het in ieder geval een verbetering. Een verbetering die volgens een voorzichtige inschatting in de komende weken wel stand kan houden.

Bij REO Veiling ging de prijs voor de sortering 3-4 FLMW vorige week in eerste instantie zuinigjes omhoog van 30 cent op maandag naar 38 cent op donderdag. Op vrijdag zette de prijsstijging echter door tot 50 cent. Deze week handhaaft de prijs zich in eerste instantie op dat niveau om op woensdag door te stijgen tot 59 cent.

Bij ZON fruit & vegetables steeg de prijs voor de sortering Lang Wit deze week 36 cent per kilo op maandag naar 56 cent op donderdag. Vorige week lagen de prijzen tussen 32 en 40 cent.

2 voorgaande jaren

In de 2 voorgaande jaren zaten de prijzen rond half december op hetzelfde niveau van op dit moment het geval is. In 2020 steeg de prijs door tot 80 cent op 18 december, daarna bleef het niveau tot in het begin van het nieuwe jaar rond de 60 cent. In 2019 bleef de prijs in die periode rond de 60 cent hangen. Een voorzichtige inschatting, dan wel hoop, van de commercieel directeur van REO Veiling is dat het huidige prijsniveau zich vooralsnog zal kunnen handhaven.

Aanvoer REO Veiling

Gekeken naar de aanvoercijfers van REO Veiling is het niet zo dat de prijsstijging een gevolg is van een afname in de aanvoer. In tegendeel, in de week van 29 november zat de aanvoer op ruim 700 ton en in de week van 6 december op iets meer dan 780 ton. Deze week staat de teller tot en met woensdag op circa 555 ton. Dan zou de aanvoer deze week op een vergelijkbaar of wellicht iets hoger niveau uitkomen dan vorige week.

Aanvoer ZON

Ook bij ZON zien we een stijging in de aanvoer ten opzichte van vorige week. Hierbij gaat het om hoeveelheden in orde van grootte van 50 tot 60 à 65 ton per week.

Huidige marktsituatie

De commercieel directeur van REO Veiling ziet meerdere redenen voor de huidige marktsituatie. Zeker in West-Vlaanderen heeft het in de afgelopen weken veel geregend, waardoor de aanvoer tijdelijk wat lager was vanwege de slechte rooiomstandigheden. Momenteel is dat achter de rug en zit de aanvoer weer op een normaal niveau. Dat gaat hand in hand met meer vraag vanuit de handel, omdat de daar eerder opgebouwde voorraden flink aan het slinken zijn. De vraag vanuit de handel gaat samen met meer vraag vanuit onder andere Spanje, omdat daar in bepaalde regio’s de omstandigheden nogal winters zijn. Bovendien rijdt de transportsector gezien de huidige dieselprijzen het liefst met volle vrachtwagens richting Zuid-Europa en dat sluit prima aan bij de toegenomen vraag vanuit de Spaanse retail. Verder zorgen de rond deze tijd traditionele omslag in Duitsland van ‘eigen’ product naar meer import voor een aantrekkende vraag. Ten slotte spelen de komende feestdagen en de weersvoorspellingen van meer winters weer een rol.

Goede kwaliteit

Ondanks de vele neerslag is de kwaliteit van de prei in West-Vlaanderen momenteel goed. Dat vergt extra werk, maar telers zien de meerwaarde daarvan kennelijk, want zelfs het aanbod aan een kwaliteitsmerk als Ville Fleur blijft op REO Veiling stabiel.

Prei in de supermarkt

Volgens supermarktscanner.nl zijn Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dekamarkt en Jan Linders deze week eensgezind in hun prijsstelling van 65 cent per stuk. Bij Jan Linders gaat het dan wel om een actie met 30% korting. Bij Vomar en Dirk betaalt de consument 59 cent. Coop heeft een actie met 3 stuks korte prei voor 99 cent. Dat is dezelfde prijs van 33 cent per stuk die AH rekent voor een bussel prei van 5 stuks voor € 1,65.

Prognose: Handhaving huidig prijsniveau.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin