Vollegrond

Achtergrond

Markt: Stevige aderlating voor prei

De prijs voor prei ging deze week onderuit na een opleving in de afgelopen week. Naar de redenen is het zoeken, veiling REO wijst op het mogelijke effect van winkelacties en een feestdag in België.

Op veiling BelOrta veerden de prijzen op 4 november ineens op naar meer dan 60 cent per kilo. Voor de fijne prei bleef die prijs overeind tot eind vorige week, prei van 3 à 4 centimeter varieerde vorige week tussen 45 en 55 cent. Veiling REO volgt die tendens, meer wel op een lager niveau dat 5 tot 15 cent lager ligt. The Greenery en veiling ZON piekten vorige week niet hoger dan respectievelijk 30 en 40 cent voor de sortering lang wit. Vandaag ligt het prijsniveau weer op een schamel niveau van 16 tot 29 cent.

Aanvoerpiek

Behalve de al genoemde mogelijke redenen voor de prijsschommeling, speelt wellicht de aanvoer een rol. Op veiling REO werd afgelopen maandag met ruim 380.000 kilo het grootste volume prei in de afgelopen drie weken afgezet. Dat zette wellicht mede de toon voor de huidige prijsstemming. Het ligt niet voor de hand dat wijzigende weersomstandigheden een rol gaan spelen. Het wordt gevoelig kouder, maar daar blijft het bij.

Winkelschap

In de supermarkten is er nogal wat verschil in prijszetting: AH verkoopt pakketten van vijf stuks à € 1,65 (33 cent per stuk), bij Plus gaat prei per drie stuks over de toonbank voor € 0,99, dus ook voor 33 cent per stuk. Jumbo zit aanmerkelijk hoger met een stukprijs van 65 cent.

Prognose: aanhoudend matige prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.