Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenprijzen blijven onder druk staan

De stemming op de peenmarkt blijft zeer flauw. Er is een groot aanbod van peen en de vraag op de vrije markt is nog steeds heel beperkt, waardoor er weinig peen wordt verhandeld.

De meeste peen die wordt gerooid is contractwerk, dat is niet anders dan de voorgaande weken. Koelhuizen zitten ondertussen ook zo goed als vol en soms blijft iets naast een koelcel staan waar een koper voor wordt gezocht. Makkelijk is het niet. De gedane handel in vrije partijen gaat om kleine hoeveelheden. Ook de Europese landen die normaliter goede afnemers zijn van Nederlandse peen hebben voldoende eigen teelt voor handen. De beurs in Emmeloord noteert deze week 50 cent lager op € 4 tot € 6 per 100 kilo voor B-peen. Het gros van de peen die wordt verkocht gaat weg tussen € 4 en € 5.

Goede kwaliteit

Verschillende handelaren en telers uit de markt geven aan deze situatie niet eerder te hebben gehad. Er staan nog steeds de nodige hectares in de grond die geen baas hebben gevonden. De kwaliteit van de peen is daarbij ook heel goed. Dat is als uitgangspositie om te exporteren heel goed. Helaas is de vraag er niet naar.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.