Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenmarkt puilt aan alle kanten uit

Peen raak je aan de straatstenen niet kwijt. De marktstemming is al maanden zeer flauw.

De vraag naar peen vanuit Europa is er simpelweg niet. Wat gerooid wordt is contractwerk, voor de rest is er amper vraag. De beurs in Emmeloord verlaagt deze week de noteringen voor B-peen en schalenpeen met 50 cent naar € 4 tot € 5 per 100 kilo.

Senegal sluit grens

Voor spoelers die voor de Afrikaanse markt peen verwerkten, liep de afzet afgelopen periode nog prima. Maar nu bekend is dat Senegal begin december de grens voor importpeen sluit, ter bescherming van de eigen peenteelt, is het voor hen ook rustig.

Honderden hectares peen nog op het land

Er is gewoon te veel peen die boven de markt hangt. Er staan zelfs nog honderden hectares goede peen op het land. De opbrengsten zijn dit seizoen heel goed en daarbij de netto kilo’s ook. Koelcellen staan ook allemaal vol, waardoor de peenmarkt aan alle kanten uitpuilt. Een flinke vorst is het enige dat kan helpen om de peen die op het land staat van de markt te krijgen, geven verwerkers en handelaren aan. Maar dat lijkt er voorlopig nog niet aan te komen. Ook in Oost-Europese landen hebben ze nog genoeg eigen peen en vriest het nog niet echt.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.