Vollegrond

Achtergrond

Markt: Lage startnotering B-peen; € 7 per 100 kilo

De beurs in Emmeloord is gestart met de notering voor B-peen af land met € 4 tot € 7 per 100 kilo.

Dat is een relatief laag prijsniveau voor B-peen. Ook de af land schalenpeen gaat dit seizoen op hetzelfde niveau van start. De handel in vrije peen is beperkt, daarom begint de beurs in Emmeloord dit seizoen ruim een maand later met de peennoteringen dan gebruikelijk. Er is veel zomerpeen gezaaid en dat ruime volume hangt boven de markt.

De onderkant van de notering is voor percelen die opgeruimd worden. Hele mooie kwaliteit gaat voor de bovenkant van de notering weg. Maar grote volumes zijn het niet. Overal in West-Europa is de peen goed gegroeid en vallen de netto kilo’s niet tegen. Hierdoor is de vraag naar vrije peen zeer beperkt.

Kansen en bedreigingen

Telers met minder goede kwaliteit peen kiezen niet zo snel voor opslag met de bijbehorende kosten, waardoor het af-landaanbod groot blijft. Koelhuizen zijn vrijwel allemaal vol. In de markt wordt gehoopt op vorst, omdat dat iets van verlichting kan geven. In het oosten van Europa liggen dan eventueel meer kansen. Er gaat al wel peen die kant op, maar nog geen grote volumes.

Prognose: Flauwe peenmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.