Vollegrond

Achtergrond

Geen lichtpuntjes op peenmarkt

Het grotere areaal en zeer goede opbrengsten drukken de prijzen van peen al maanden.

Het blijft tobben op de peenmarkt. Het grotere areaal en zeer goede opbrengsten drukken de prijzen al maanden. De industrie heeft meer dan genoeg peen en andere groenten voorhanden, en zit daardoor niet te wachten op vrije peen. Europese landen kunnen ook prima vooruit met eigen teelten. De vraag naar vrije peen is dan ook nihil. De handel loopt zelfs niet door op een laag prijsniveau. Sommige partijen peen schuiven daardoor het veevoer in.

Flauwe stemming

De stemming blijft, net als voorgaande weken, zeer flauw. Lichtpuntjes zijn niet in zicht. De beursnoteringen in Middenmeer lieten eerder deze week wederom geen beweging zien. En de beurs in Emmeloord is nog steeds niet gestart met een peennotering, bij gebrek aan voldoende gedane transacties. Meestal start de beurscommissie begin oktober met de peennoteringen.

Veel werk, weinig geld

Het vele werk dat aan de contractpeen zit, zorgt ervoor dat de af-landproductie niet vlot doorloopt. Het landwerk duurt langer omdat er meer peen uit de grond komt dan gemiddeld. Spoelers draaien prima door, maar zijn wel relatief lang bezig mede omdat de netto-opbrengsten hoog liggen.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.