Vollegrond

Achtergrond

Markt: prijs bloemkool trekt aan

Na een wat mindere periode, is de vrijemarktprijs voor bloemkool weer opgelopen tot 70 à 75 cent voor de zessen. Mede vanwege minder aanbod is te verwachten dat de prijs verder oploopt.

De voorsprong die veel telers hadden in hun oogstschema’s, neemt af. Verschillende bronnen geven onafhankelijk van elkaar aan dat een prijsstijging voor de hand ligt. Daarnaast heeft retail ingestoken op verkoopacties, dag geeft een bodem in de prijs. Momenteel ligt het prijsniveau op 70 tot 75 cent voor de zessen en, rond 55 cent voor de achten (product, exclusief fust). De kwaliteit is goed.

Hogere kosten productie

Op de achtergrond spelen de gevolgen van de oplopende kosten voor energie, kunstmest en transport, uitmondend in een hogere kostprijs voort de productie. Dat geldt voor alle gewassen, niet alleen voor bloemkool. In een Whatsapp-discussie hierover wordt het onderwerp aangehaald met het oog op de komende contractbesprekingen met afnemers. De moraal: houd rekening met een verhoging van de kostprijs van 10%. Om financieel niet achteruit te boeren, moet dat opgenomen worden in nieuwe prijsafspraken.

Prijs bloemkool in winkelschap

Bloemkool kost deze week bij Jumbo en Albert Heijn € 1,59 per stuk, Plus houdt het op € 1,29 (aanbieding).

Prognose: oplopende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.