Vollegrond

Achtergrond

Markt: Vraag naar peen blijft krapper dan aanbod

Het rooiwerk voor peen loopt momenteel vertraging op door onstuimig weer. Komend weekend lijkt het weer beter te worden.

Als de neerslag is weggetrokken, is de verwachting dat begin volgende week weer kan worden gerooid. De opbrengsten voor bewaarpeen lijken tot dusver goed. De hoeveelheid ligt in de Flevopolder grofweg rond 140 kisten per hectare, met hier en daar een uitschieter naar 160 kisten. Ook valt de schade door muizenvraat, kromme peen en vertakkingen mee, waardoor de netto-opbrengsten goed uitpakken.

De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week onveranderd op € 5 tot € 6,50 per 100 kilo voor B-/C-peen. Voor kwalitatief goede peen wordt meer betaald. Grovere maten gaan tussen € 4 en € 6 weg. Naast de goede opbrengsten zorgt de beperkte vraag voor een laag prijsniveau.

Israël vraagt iets meer peen

Hoewel de buitenlandse vraag klein is, gaat er peen in kleinverpakking naar Israël. In dit land wordt een sabbatjaar gehouden, waardoor volgens de Thora land onbebouwd moet blijven (elk zevende jaar). Hierdoor wordt daar nu wat meer peen gevraagd.

Verder is de vraag vanuit Afrika prima en Kroatië is aan de markt. Maar de landen rondom Nederland, Duitsland en België, hebben hun handen vol aan eigen teelt of contractpeen.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.