Vollegrond

Achtergrond

Markt: Voldoende peen houdt druk op peenmarkt

De stemming op de peenmarkt is niet veel anders dan de voorgaande weken.

De beurs in Emmeloord noteert nog steeds niet voor peen, omdat er te weinig handel is in vrije B-peen en schalenpeen. Andere jaren gingen deze noteringen veelal begin oktober van start.

Veel peen

Europese landen hebben voldoende eigen product voor handen, waardoor extra bijkopen niet of amper aan de orde is. Verder wordt contractwerk gerooid en opgehaald. Sommige Belgische spoelerijen lopen iets achter in de verwerking daarvan, omdat de hoeveelheid peen van het land dit seizoen flink is. De opbrengsten zijn goed en dat zit de afzetmarkt in de weg. Het grotere areaal vroege peen helpt ook niet mee.

Stemming peenmarkt flauw

Met Nederlandse vrije peen worden gedeeltelijk gaten in de markt gevuld en deze zijn er momenteel niet. De stemming op de markt is dan ook zeer flauw. En de verwachting is dat, als het bijvoorbeeld niet flink gaat vriezen, af-landpeen tot in het nieuwe jaar wordt aangeboden.

De vraag naar grovere peen blijft krapper dan B-peen, waardoor C-peen prijzen op een lager niveau liggen. De beurs in Middenmeer hield eerder deze week de notering voor de verschillende sorteringen onveranderd.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.