Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijsverloop sluitkool gunstig

Zo mager als de prijs in 2020 was voor sluitkool, zo goed is die nu: 27 tot 40 cent voor witte kool en 38 tot 50 cent voor rode kool.

Martin Bolhuis van Tuindersbelang was in de marktbespreking begin september niet ontevreden, en dat is nog steeds zo. Het afleveren van de vroege kool en herfstkool is nagenoeg gedaan, in volumes waarmee vraag en aanbod mooi op elkaar aansloten. Dat geldt eveneens voor de huidige uitlevering, die inmiddels is opgeschoven naar de bewaarrassen. Die uitlevervolumes zijn niet overdreven groot, aldus Bolhuis. “Maar wat weg gaat, is mooi geprijsd.”

Afzet naar overzeese landen

Voor witte kool in de grotere maat (9-10 in 25 kilo, 36‘ers) wordt 27 cent per kilo betaald, voor rode kool in deze maat 38 cent. Voor de kleinere maten witte kool (6 in 10 kilo, 60‘ers) ligt de prijs op 40 cent per kilo. Voor de fijnere rode kool is de prijs wat hoger: 50 cent.

Een reden voor de huidige stand van zaken is de goede vraag van overzeese landen. Dat gaat hand in hand met oogstvolumes die niet overdreven groot zijn. Al zijn er soms wel grote verschillen tussen percelen.

Industrie niet beleverd

Een gevolg is dat er nu geen kool naar de industrie gaat, aldus Bolhuis. “Kool voor die bestemming is er niet of we zijn momenteel te duur voor die handel.”

Alles bij elkaar maakt dat de werkelijke afzet nu enkele weken voorloopt op de prognose volgens de kalender. Dat houdt de markt schoon en de kwaliteit hoog.

Prognose: Goede prijs blijft overeind.

Of registreer je om te kunnen reageren.