Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenmarkt kabbelt moeizaam voort

De peenmarkt blijft vrij moeizaam. De contracten worden opgeruimd en er is nauwelijks plek voor vrije peen.

Het aanbod is behoorlijk groot. Ook doordat veel vroege peen beschikbaar is. Voor de prijzen van C-/D-peen heeft dat op de beurs van Middenmeer nog geen gevolgen. De notering blijft hier gelijk op € 6 per 100 kg. Dat is wel fors minder dan vorig jaar betaald werd. Toen was de notering € 13 per 100 kg.

B-/C-peen wordt deze week wel iets goedkoper. Hier gaat € 0,50 van de prijs af: € 6,50 per 100 kg. De druk lijkt voorlopig nog wel even op de peenmarkt te blijven. Tegenover een ruim aanbod staat onvoldoende vraag.

Export valt tegen

De export valt enigszins tegen. Al is het positief dat de vraag vanuit Mauritanië voorzichtig begint te komen. Sommige partijen van mindere kwaliteit krijgen soms een andere bestemming. Die peen wordt voor veevoer gebruikt of gaat de biovergister in. Al gebeurt dit ook weer niet heel vaak. Ondertussen is deze week een begin gemaakt met het rooien van de gangbare en biologische bewaarpeen. In dit stadium is er dan ook nog weinig te zeggen over de opbrengst en kwaliteit.

Prognose: moeizaam gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.