Doorgaan naar artikel

Markt: KAS is niet te koop, of tegen veel hogere prijzen

De prijsinformatie voor kalkammonsalpeter (KAS) is schaars. Net zoals het product zelf.

Diverse partijen zijn gestopt met het vermelden van prijzen, omdat de situatie op de kunstmestmarkt zeer onoverzichtelijk is. Men durft geen prijs te noemen, want men is bang dat voor de genoemde prijs uiteindelijk moeilijk te leveren valt. Kortom, het is hectisch op dit moment in de handel van KAS.

Handelspartijen als Triferto en ForFarmers stopten het vermelden van prijzen voor KAS. Inkoopcollectief Farmers4all zag zich in het weekend van 9 en 10 oktober ook genoodzaakt om de prijzen van KAS en Nutramon van de website te halen. Op maandag werd de verkoop weer hervat. Maar er werd – noodgedwongen – wel een heel andere prijs aan dit product gekoppeld.

Sinds begin dit jaar zijn de prijzen voor KAS in rap tempo verhoogd. Dat is in andere jaren ook wel het geval als de afzet op zijn hoogtepunt zit. Daarna zakken de prijzen normaal gesproken weer. Daar was dit jaar geen sprake van. Integendeel. Fors stijgende gasprijzen maakten de productie van de kunstmest duurder en dat deed dan ook de afzetprijzen voor de meststoffen flink stijgen.


Lees verder onder de grafiek.

De markt voor KAS is overspannen. Prijzen stijgen door het dak en leveringen worden onzeker. Farmers4all heeft de prijs fors moeten verhogen naar € 52,15 per 100 kilo.

Gas fors duurder

De prijsontwikkeling kwam maar niet tot rust en toen de gasprijs begin deze maand door het dak ging met prijzen tot € 116 voor een kuub gas was ook het hek van de dam wat de kunstmestprijzen betreft. Na een korte pauze in het weekend van 9 en 10 oktober kwam Farmers4all de maandag er op met een prijs van € 52,15 per 100 kilo. Dat betekende een prijsverhoging van € 21 ten opzichte van de € 31,15 die voorafgaand aan dat weekend als basisprijs werd gerekend.

Ter vergelijking: een jaar geleden noteerde het inkoopcollectief voor hetzelfde product nog geen € 18 per 100 kilo. In de loop van januari dit jaar steeg de prijs boven dat niveau. Februari was nog maar amper begonnen of de prijs zat al op € 22. Achteraf gezien waren het koopjes want na half april klom de prijs al naar € 27 per 100 kilo. Juist op een moment dat de prijzen normaal gesproken omlaag gaan.

Prognose: prijzen blijven hoog.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin