Vollegrond

Achtergrond

Markt sluitkool tammer dan tam

De markt is ‘saai stil’ karakteriseert Martin Bolhuis van het in sluitkool gespecialiseerde handelsbedrijf Tuindersbelang in Warmenhuizen, met ondermaatse prijzen tot gevolg. Een reden is de afwezigheid van vraag uit het VK.

Januari is nooit een wilde verkoopmaand voor sluitkool, maar nu is dat in uitvergrote vorm het geval. Of dat uitsluitend of vooral een gevolg is van de huidige pandemie, zal nooit echt duidelijk worden.

Angst

Maar kijkend naar de huidige situatie, is dat bijna wel zeker, constateert Bolhuis. “In Engeland zitten we met kool vooral op groothandelsmarkten, daar is amper nog activiteit. De grotere besmettelijkheid van de Britse coronavariant heeft de mensen blijkbaar echt bang gemaakt. Tot enkele weken terug – zeg maar voor Kerst – speelde dat die angst veel minder met minder last voor de handel.” Volgens Bolhuis is de huidige situatie vooralsnog niet, of hoogstens in beperkte mate toe te schrijven aan de Brexit.

Een jaar geleden zat de prijs voor wittekool in de maat 36 op zo’n 17 cent per kilo voor sluitkool. ‘Daarmee is de prijsvorming niets te ruim, werd toen gemeld…’
Een jaar geleden zat de prijs voor wittekool in de maat 36 op zo’n 17 cent per kilo voor sluitkool. ‘Daarmee is de prijsvorming niets te ruim, werd toen gemeld…’

Centenwerk

De prijsvorming is gezien de stemming ook niet om naar huis te schrijven. Witte kool in de maat 36 stuks per 100 kilo hangt rond 11 cent per kilo inclusief fust. In netto koolgeld is dat 9 cent per kilo. De fijnere zitten op 18 cent netto. Rode kool, 36-ers: 17 á 18 cent per kilo, en de fijnere kool 18 cent. “Het is wachten op een gat in het aanbod om de markt in beweging te krijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.