Vollegrond

Achtergrond laatste update:27 jan 2021

Markt: Prijs spruiten blijft onveranderd

B-spruiten brengen zo’n 50 cent per kilo op, de fijnere A-spruiten blijven daar enkele centen onder. De prijs zit al maanden op dit niveau. Vooralsnog zijn geen redenen waarom dit de komende tijd anders wordt.

Onderstaande prijsgrafiek is gebaseerd op klokprijzen, voor spruiten zeggen die weinig meer. Het ontbreken van veel beweging in de klokprijzen, komt overeen met de spruitenprijzen. Zelfs in november was er weinig beweging in de prijs te bespeuren.

Spruiten in Duitsland goed gevraagd

De huidige productiehoeveelheden zijn groot, er zijn weinig problemen met de kwaliteit. De spruiten zijn goed gevraagd in Duitsland. Dat is gunstig, want de vraag vanuit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is in vergelijking met vorige jaren zeer beperkt.

Corona zet prijs spruiten vast

Verleden week was het even wat onrustig in de handel, weet teler André Noordhoek (Bleiswijk). Dit kwam door dreigende vorst in Nederland en berichten over extreme koude in Spanje. “De handel ging wat makkelijker, maar daar bleef het bij. Uiteindelijk zitten de prijzen enorm vast.”

De prijs zit waarschijnlijk nog wat langer vast, want corona heeft een streep gehaald door activiteiten als de beurs Fruit Logistica, de carnaval en skivakanties. Dat zijn alle drie activiteiten die de handel in vorige jaren meer of minder verstoorden.

Prijs spruiten in supermarkten

Jumbo hanteert een kiloprijs voor klanten van € 1,50 voor A-spruiten en € 3,13 voor kleine spruiten. Geschoonde spruiten moeten € 5,29 per kilo opbrengen. Bij Plus kosten gewone spruiten € 1,98 per kilo, kleine spruiten € 2,58 en geschoonde € 5,11. Albert Heijn hanteert de volgende kiloprijzen: voor gewoon € 2,38 en voor geschoond € 5,11.

Prognose: gelijkblijvende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.