Vollegrond

Achtergrond

Markt: ‘Winter’ lijkt gunstig voor preiprijzen

In de loop van december liep de prijs voor prei op. Begin januari is sprake van een prijsstabilisatie en lijken de vooruitzichten positief als het om de prijsvorming gaat.

De verwachting van begin december dat de preiprijzen voorzichtig beter zouden worden, is uitgekomen. Tot in de week voor Kerstmis liepen de prijzen op, met een ‘piek’ op 18 en 21 december bij REO Veiling van 79 cent per kilo voor de sortering 3-4 FLMW. De stijgende prijstrend startte op 26 november vanaf een niveau van 27 cent. Tussen 21 december en 31 december zakte de prijs geleidelijk van 79 cent naar 60 cent en van dat prijsniveau van 60 tot 62 cent is ook sprake in de eerste week van januari.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables werd op 27 november met 27 cent per kilo het dieptepunt in de prijs voor de sortering Lang Wit bereikt. Bij ZON was de prijstrend vervolgens opwaarts tot 83 cent op 17 december en 86 cent op 21 december. Ook bij ZON sloeg de prijstrend toen om en ging richting 60 cent op 31 december. Begin deze week stabiliseren de prijzen met 56 cent op maandag 4 januari en 57 cent op dinsdag 5 januari.

The Greenery

Bij The Greenery zien we deze week weer een lichte prijsstijging van de klokprijs, maar wel op een iets lager niveau dan bij ZON en REO. Bij The Greenery steeg de prijs van 46 cent op 31 december voor de sortering Lang Wit naar 48 cent op 4 januari. Tijdens de piekdagen van vrijdag 18 en maandag 21 december werden prijzen van 83 tot 84 cent genoteerd.

Lichte nachtvorst

De huidige prijsvorming doet vermoeden dat de prijzen in de komende periode in ieder geval zullen stabiliseren. Wellicht dat de huidige weersvoorspellingen, met lichte nachtvorsten zodat het toch nog op iets van een winter gaat lijken, de prijsvorming nog een duwtje in opwaartse richting geven kan.

Prei in de supermarkt

Van een vrij stabiele prijszetting blijft ook sprake bij de supermarkten. Albert Heijn zit al ruim twee maanden op een prijs van 59 cent per stuk. Jumbo zat sinds eind augustus op 55 cent, maar ziet deze week kennelijk aanleiding om de prijs iets naar boven toe bij te stellen tot dezelfde 59 cent als bij de concurrent. Ook Coop hanteert 59 cent. De Plus houdt vast aan 55 cent en Dirk zit na een actieweek van 33 cent weer op 54 cent. Bij Dekamarkt is prei deze week juist in de actie en met 49 cent een dubbeltje goedkoper dan de prei daar sinds half juni was, blijkt uit cijferoverzichten op supermarktscanner.nl.

Verwachting: Stabiele tot iets betere prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.