Vollegrond

Achtergrond

Markt: Spaanse winter voelbaar in prijzen ZON

De gevolgen van de Spaanse winter zijn terug te vinden in de aanvoer en prijzen van de Spaanse producten die bij ZON fruit & vegetables voor de klok komen.

In aanvulling op het Nederlandse vollegrondsgroenteseizoen startte ZON fruit & vegetables rond 20 oktober met de aanvoer van Spaanse broccoli en courgette. De aanvoer van Spaanse ijsbergsla begon op 25 november. Enerzijds door het gesloten zijn van de horeca en anderzijds door de barre winterse omstandigheden in Spanje, lag de totale aanvoer van Spaanse producten dus inclusief tomaat, komkommer, aubergine en paprika, tot nu zo’n 25% lager dan vorig jaar.

Courgette

De dip in de aanvoer door de Spaanse winter zit bij courgette met name in week 3, daarna gaan de volumes weer omhoog. In de prijsvorming komt de schaarste in relatie tot de vraag tot uiting in de weken 1 en 2 van 2021. De prijzen vertonen in die weken een schommelend verloop en zitten tussen 74 cent en € 1,28 voor de sortering X14.

Lees verder onder de grafiek

IJsbergsla

Bij ijsbergsla zit de prijs vanaf eind november tussen 26 en 39 cent per bol voor 10 stuks per doos. Op 4 januari zet de prijsstijging in met een prijs van 55 cent en die zet door tot de piek op 11 januari met € 1,49. Daarna zet een dalende prijstrend in die eindigt op 26 januari met een prijs van 36 cent. Deze week stabiliseert die prijs rond 40 cent per bol.

Lees verder onder de grafiek

Broccoli

Bij broccoli is de aanvoer/vraag redelijk constant. De aanvoer laat blokken zien van periodes met 176 dozen (10 stuks van 500 gram) of 264 dozen. In week 2 komt de aanvoer op maandag tot en met donderdag echter uit op slechts 88 dozen om daarna weer terug te keren naar de eerdere niveaus. In de prijsvorming komt dit in week 2 tot uiting in prijzen die liggen tussen € 2,38 en € 2,88 per kilo. Vanaf 18 januari stabiliseert de prijs zich op een niveau van € 1,60 tot € 1,80 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.