Vollegrond

Achtergrond

Markt: Lichte nachtvorst goed voor prijspeil prei

De lichte nachtvorst die zich momenteel bij tijd en wijlen voordoet, is gunstig voor het prijspeil van prei van 80 tot 90 cent per kilo.

Sinds begin januari vertoont de prijstrend bij prei een opwaartse lijn. Dat gaat hand in hand met de wat winterse weersomstandigheden, want van echt winters weer is tot op heden geen sprake geweest. Voor de komende dagen wordt nachtvorst tot -5 graden Celsius voorspeld. Wellicht dat deze nog wat lagere temperaturen tot nog wat hogere prijzen kunnen leiden.

REO Veiling

Bij REO Veiling ging de prijs in de eerste week van januari voor de sortering 3-4 FLMW geleidelijk omhoog van 56 cent op 4 januari tot € 1,09 op 8 januari. De tweede week van januari startte met 75 cent, maar daarna was opnieuw sprake van een stijgende prijstrend tot 92 à 93 cent op 13 en 14 januari.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables was de prijs voor de sortering Lang Wit op 4 januari eveneens 56 cent. In de loop van de week ging de prijs omhoog tot € 1 per kilo op 8 januari. Begin deze week zien we een licht dalende prijstrend naar 85 cent op 11 januari en 81 cent op 13 januari. Op 14 januari loopt de prijs weer iets op tot 86 cent.

Prei in de supermarkt

In de supermarktprijzen werken de wat betere vrije handelsprijzen vooralsnog niet door. Albert Heijn houdt vast aan een prijsstelling van 59 cent per stuk, net als Jumbo en Dekamarkt. Bij de Plus een constante prijs van 55 cent per stuk. De Coop heeft deze week een actieweek met 3 stuks prei voor € 1, Dat is dan 33 cent per stuk in plaats van de sinds half december gehanteerde prijs van 59 cent per stuk. Hoogvliet vormt de uitschieter in het rijtje, daar kost prei € 1,98 per kilo en dat is volgens de supermarkt 99 cent per stuk. In de twee voorgaande weken kostte prei bij Hoogvliet 75 cent, volgens de gegevens van supermarktscanner.nl.

Markttendens: Op korte termijn goede vooruitzichten

Of registreer je om te kunnen reageren.