Vollegrond

Achtergrond

Markt: Kwaliteit peen baart handel zorgen

Probleempartijen kunnen maar moeizaam weggezet worden door de rustige peenhandel.

De kwaliteit van peen baart de handel zorgen. Het was veel te nat in augustus en september. Vocht en zuurstofgebrek leiden tot kwaliteitsproblemen. Zogeheten probleempartijen moeten op tijd afgezet worden, maar dat lukt dit seizoen niet zo. Het is namelijk al wekenlang zeer rustig in de peenhandel. Rustiger nog dan normaal in deze tijd van het jaar.

Oost-Europa blijft peen rooien

Voorlopig wordt hierin geen verandering verwacht, aangezien Oost-Europese landen niet aan de markt zijn. Door het gebrek aan een echte winter, kunnen ze daar blijven rooien. Polen voorziet omringende landen zelfs van wortelen.

De functie van gatenvuller komt voor Nederland dan voor een belangrijk deel te vervallen. Zonder vraag hebben spoelers en exporteurs weinig te doen. Ze moeten het wat dichter bij huis zoeken.

Kwaliteit peen in bewaring neemt af

Als de weersomstandigheden in Europa niet veranderen, kan het nog zeker een maand duren voor de markt echt in beweging komt. Intussen neemt de kwaliteit van de peen in de bewaring zeker niet toe. Deze wordt zelfs nog slechter genoemd dan vorig jaar, en toen was het al niet best.

De oogst is door het grillige weer in het groeiseizoen kleiner dan normaal. Dat zorgt voor stabiliteit in de prijsontwikkeling.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.