Vollegrond

Achtergrond

Markt: Duits spruitkoolseizoen loopt op zijn einde

In Nederland zitten we nog volop in het spruitenseizoen, maar in Duitsland is het seizoen nagenoeg voorbij, constateert het Duitse marktbureau AMI.

AMI ziet in de eerste week van januari nog steeds een grote vraag naar spruitkool. De lage telersprijzen en talrijke acties in de retail in de loop van het seizoen, zorgden voor een dusdanige vraag dat veruit de meeste spruitkoolpercelen geplukt zijn.

Spruiten in Duitsland een topproduct

Na de feestdagen nam de vraag naar spruitkool af. Kort na Kerstmis was sprake van een korte dip in de vraag. Met name markthandelaren en groentespeciaalzaken hadden in de week tussen Kerstmis en nieuwjaar minder spruiten nodig. Voor komend weekend is echter alweer sprake van een aantrekkende vraag. Deze winter is spruitkool in Duitsland echt een topproduct, stelt AMI vast. Door de aanhoudende vraag eindigt het spruitkoolseizoen in Duitsland twee tot drie weken eerder dan gebruikelijk. Wellicht biedt dat extra kansen voor de export van spruiten vanuit Nederland.

Tijdelijke prijsstijging

Volgens AMI gingen de prijzen op de Nederlandse veilingen kort voor kerst tijdelijk omhoog. Bij het begin van het nieuwe jaar is het prijsniveau weer naar het oorspronkelijke niveau teruggezakt. Telers in Nederland spreken van vrije handelsprijzen van rond 45 cent per kilo.

Lees verder onder de grafiek

Op de Duitse groothandelsmarkten is het prijsverloop vergelijkbaar. AMI spreekt van handelsprijzen tijdens de piek van € 1,60 per kilo en van gemiddelde groothandelsprijzen voor Nederlandse spruitkool van € 1,46 per kilo. Over meerdere jaren bekeken is dat het gemiddelde handelsprijsniveau op de Duitse groothandelsmarkten.

Veel actieweken

Voor de Duitse consument waren spruiten rond de jaarwisseling circa 16% goedkoper dan vorig jaar. Ook hierdoor bleef de vraag naar spruiten goed. Verder waren er nogal wat actieweken met spruitkool: in de eerste week van januari bij elf Duitse landelijke en/of regionale supermarktketens. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, andermaal een bewijs dat spruitkool in de belangstelling staat.

Spruiten in Nederlandse supermarkten

Bij Albert Heijn kosten 500 gram ongeschoonde grove spruiten € 1,19. Voor 500 gram kleine spruiten rekent AH € 1,59. Bij Jumbo zijn de spruiten deze week in de actie, van € 1,19 voor 89 cent per 500 gram ongeschoonde spruiten. De Plus vraag 99 cent. Bij Dirk loopt een actieweek met 750 gram voor 89 cent en ook bij Dekamarkt een actie met 99 cent voor 750 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.