Vollegrond

Achtergrond

Markt: Vrije handel peen is beperkt

De peenmarkt kwakkelt een beetje door. Echt druk is het niet, voornamelijk op de overzeese bestemmingen is het rustig.

Er gaan geen grote volumes peen weg. De binnenlandse handel voor peen geschikt voor supermarkten loopt prima door, omdat het veelal om contractwerk gaat.

De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week 50 cent lager op € 12 tot € 13 per 100 kilo voor C-/D-peen. Voor de ondermaat van deze partijen is geen exportvraag. Voor B-peen wordt tussen € 15 en € 17 per 100 kilo betaald. De beurs in Emmeloord noteert nog niet voor B-peen, omdat er te weinig gedane zaken zijn. In het Zuidwesten zijn iets meer zaken gedaan voor vrije peen vergeleken met de voorgaande weken.

Vraag trekt niet echt aan

De verwachting was dat de vraag vanuit Afrika bij lagere prijzen zou aantrekken, maar dat is (nog) niet het geval. Het huidige peenseizoen startte met relatief hoge prijzen. Hierdoor was de vraag vanuit overzeese bestemmingen terughoudend en zochten landen alternatieve peen. Zo zijn stromen ontstaan van Marokkaanse en Spaanse peen naar Afrika en deze blijven, nu de Nederlandse peenprijzen zijn gezakt, in de weg zitten.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.