Vollegrond

Achtergrond

Markt: Sluitkool kwakkelt rond kostprijs

Seizoen 2019-2020 was voor de prijsvorming van sluitkool geen feest, het huidige seizoen is niet veel beter.

Wittekool in de maat 36 brengt rond 12 cent per kilo op. De fijnere maten worden wat beter betaald, maar daar liggen de prijzen rond kostprijsniveau.

Tuindersbelang in Warmenhuizen hanteert vandaag voor witte kool in de maat 36 een vraagprijs van 14 cent per kilo en voor rode kool 19 cent. Voor de 60’ers gelden prijzen van 22 cent voor wit en rood. Deze prijzen zijn inclusief verpakking à 2 cent per kilo.

Nog altijd weinig vraag van horeca en cateraars

De huidige prijsvorming hangt – heel simpel – samen met een ruim aanbod tegenover te weinig vraag. Horeca en cateraars draaien nog steeds met de handrem erop, en het lijkt er niet op dat dat snel gaat veranderen. Dat drukt de vraag in eigen land, maar ook in het buitenland. “Er gaat wel wat weg, maar veel te weinig”.

Verder bestaat de indruk dat de goede prijsvorming voor vroege kool in 2019 heeft gezorgd voor wat meer vroeg aanbod op dit moment. Een jaar geleden lag de prijs zowat dubbel zo hoog. Een reden was dat de bewaarcellen in 2019 relatief snel leeg waren, waardoor er meer vraag ontstond naar vroege kool. Dat effect bleef deze keer uit.

Anti-ontstekingseigenschappen

De Amerikaanse krant The New York Post signaleert een lichtpuntje, in een bericht waarin wordt gemeld dat volgens Frans onderzoek kool kan helpen in de strijd tegen corona. Daarbij wordt verwezen naar de in hoge concentraties in brassica’s aanwezige antioxidanten. Van deze stoffen is al lang bekend dat ze bijdragen aan het onderdrukken van ontstekingsreacties in het lichaam, volgens de genoemde Franse onderzoekers zouden ze ook een de afweer van Covid kunnen versterken.

Verwachting: prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.