Doorgaan naar artikel

Markt: Preiprijzen goed voor de tijd van het jaar

Met de omslag naar koeler weer is zeker in België de prijs van prei verbeterd. Ook de nog iets lagere dan gebruikelijke aanvoer op REO, de grootste preiveiling van Europa, draagt daartoe bij.

Tussen 17 juni en 10 augustus zakte de prijs op REO Veiling voor de sortering 304 FLMW zeer geleidelijk van een topprijs van € 2,06 per kilo naar het dieptepunt van 19 cent. Gelukkig trad daarna een prijsherstel op met een opwaartse trend tot 85 cent op 2 september. Op 4 september zien we een terugval tot 47 cent, maar daarna is tot op heden sprake van een weer opwaartse trend tot 81 cent op 23 september. Op 28 september werd 69 cent geklokt.

Nederlandse veilingen

Bij ZON fruit & vegetables is het prijsverloop tussen 22 juni en 13 augustus vergelijkbaar met REO Veiling. Daar zakte de prijs, met soms een opleving van € 1,75 op 22 juni naar 18 cent op 13 augustus. De opwaartse prijstrend eindigt op 30 augustus met een prijs van 99 cent. In tegenstelling tot bij REO Veiling is de prijsvorming in september op ZON redelijk stabiel met prijzen tussen 38 en 57 cent. Gisteren was de prijs voor de klok 46 cent en vandaag 60 cent. De klokprijzen bij The Greenery lopen nagenoeg parallel aan die van ZON, maar wel op een iets lager niveau. Dat varieert van enkele centen tot 10 à 15 cent per kilo.

Goede vooruitzichten

REO Veiling omschrijft de huidige prijzen als goed, zeker voor de tijd van het jaar. Traditioneel ligt de aanvoer in oktober op een wat lager niveau en is ook de prijsvorming moeizaam, maar voor de eerste paar weken ziet dat er dit jaar anders uit. De verwachting is dat de aanvoer, die momenteel iets onder de normale aanvoerhoeveelheid ligt, wel zal aantrekken, maar dusdanig dat de prijs stabiel zal blijven. Die verwachting hangt samen met een goede exportvraag vanuit Zuid-Europa, waar door de hitte de vraag naar prei groter is dan het aanbod.

Goede kwaliteit

Met de overschakeling naar de herfstrassen is ook de kwaliteit verbeterd, met name omdat deze rassen minder gevoelig zijn voor trips. Ook tonen herfstrassen mooier vanwege hun donkerdere bladkleur dan die van vroegere rassen.

Prei in de supermarkt

De supermarkten zijn tamelijk eensgezind als het gaat om de prijsstelling van prei. Albert Heijn rekent 59 cent per stuk, net als Coop en Dekamarkt. Bij Plus, Jumbo, Volmar en Dirk is de consument met 55 cent iets goedkoper uit. Alleen Hoogvliet heeft met een prijsstelling 99 cent voor 500 gram een prijsstelling per kilo.

Prognose: stabiele markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin