Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenafzet loopt rustig door

Het is over het algemeen rustig op de peenmarkt. De vraag is niet heel slecht, eerder gemiddeld te noemen.

De vraag voor de binnenlandse markt loopt wel door, maar een stuk afzet naar de horeca wordt wel gemist. De export verloopt ook rustig. Daarbij is het groeizaam weer, wat ook voor iets prijsdruk zorgt.

Grofte van de peen

De beurs in Middenmeer noteerde deze week € 3,50 lager voor C-/D-peen op € 13 tot € 16 per 100 kilo. Het prijsverschil tussen de onder- en bovenkant van de notering komt voornamelijk door de grofte van de peen. Ook was er prijsdruk door een partij peen die noodgedwongen door te veel water weg moest. Noord-Hollandse spoelers verwerken voornamelijk vanaf 10 kilo zakken voor export.

Belgische spoelers

De peenprijs geschikt voor Belgische spoelers ligt rond € 22 per 100 kilo voor kwalitatief goede B-peen. Het prijsniveau daarvan ligt iets hoger, omdat de klanten andere eisen stellen. Veel gaat ook via contracten.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.