Vollegrond

Achtergrond

Markt: Meer aanbod peen dan vraag

De peenmarkt is flauw met zeer weinig afzet.

Er is een tekort aan vraag, waardoor de prijzen onder druk staan. Zolang de vraag niet verandert, blijft de prijsdruk op de peen aanhouden. De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week € 1,50 lager voor C-/D-peen op € 12 tot € 14 per 100 kilo. Er zit wel prijsverschil in peenrassen. Voor de sterkere rassen wordt meer betaald.

Druk op prijzen

De prijzen van B-peen staan ook onder druk. Deze week is tot € 20 per 100 kilo betaald. Daarnaast zijn er mindere partijen die gerooid moeten worden, daar worden lagere prijzen voor betaald. Vanuit het noorden in België wordt peen aangeboden. Belgische verwerkers draaien niet slecht, maar het is ook niet zo dat er ruimte is voor extra peen. Een perceel met vrije peen wordt dan ook niet verkocht. Het is een keer een vrachtwagen vrije peen die een andere eigenaar vindt. Verder is het voornamelijk contractpeen die naar de Belgische spoelerijen gaat.

Naar Afrika gaat ook peen, maar dat zijn geen grote hoeveelheden en veel wordt op krediet geleverd. Te fijne peen is niet geschikt voor de overzeese bestemmingen.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.