Doorgaan naar artikel

Markt: Dalende temperatuur stimuleert prijs witlof

De prijs voor witlof is na de hitteperiode opgeveerd tot ruim boven de € 1,50. Matig producerende wortels houden het aanbod beperkt.

Als de temperatuur oploopt, zakt de prijs voor witlof tot ver onder kostprijs. Dit verschijnsel was in augustus duidelijk te zien. De hitteperiode startte op 12 augustus en eindigde rond 21 augustus. Inmiddels is de prijs weer opgelopen tot ruim boven € 1,50. Opvallend is dat de prijs in België sneller stijgt dan in Nederland.

Matig en schaars

Volgens Sjaak Gerards, witlofspecialist bij Chicogrow, blijft de prijs voor witlof nog wel even op het huidige niveau. Dat is een erfenis van de teeltomstandigheden in 2019 (hitte, nattigheid), waardoor de wortelvoorraden beperkt zijn en de producties nu behoorlijk achterblijven. “Je mag nu blij zijn met 55 tot 60 kilo per vierkante meter”, weet Gerards vanwege zijn internationale telerscontacten. “De huidige prijs is daarom nodig.”

Daarnaast is de vraag naar wortels is groot. “Ik denk dat de allervroegste wortelpercelen eind september, begin oktober gerooid kunnen worden. Ook dat is wel nodig”, zegt Gerards.

Mineervlieg

De verschillen in de huidige wortelteelt zijn groot. Gerards: “In Frankrijk zie je heel goede percelen, maar ook zeer slechte. In België is het nog wat droger geweest dan in Nederland, daar hebben de wortels op veel percelen nog een inhaalslag te maken.”

Een bijkomend probleem in België en Frankrijk is mineervlieg. Zo’n 20% van de percelen is daar aangetast. In Nederland is mineervlieg geen probleem, hoewel de mogelijkheden qua gewasbescherming in België, Frankrijk en Nederland vrijwel gelijk zijn. Gerards wijst op de klimaatomstandigheden. “In België en Frankrijk is het nog wat warmer dan in Nederland.”

Witlofprijzen in het winkelschap

Bij Jumbo, Coöp, Hoogvliet en Plus ligt witlof voor € 1,98 per kilo in het schap. Hoogvliet heeft tevens lof in flowpack waarop een prijs van € 3,50 per kilo is geplakt. Albert Heijn vraagt € 2,10 per kilo en heeft een actie voor € 0,45 per krop.

Prognose: prijs blijft stijgen.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin