Vollegrond

Achtergrond

Bijeenkomst bloemkool Rijk Zwaan: 3 nieuwe rassen

Zaadfirma Rijk Zwaan beproeft drie knolvoetresistente bloemkoolrassen voor de zomer, met verschillende groei-eigenschappen. Zo’n 20 telers bekeken gisterenavond de resultaten in een proef bij de broers Louwerse (Lobros) in Serooskerke.

De drie getoonde rassen zijn resistent tegen de knolvoetfysio’s 0, 1 en 3, lichtte Arno van Oers van Rijk Zwaan toe. Deze varianten van de schimmel Plasmodiophora brassicae worden in Nederland het meest aangetroffen.

 • 26-206 RZ heeft een hoge groeikracht, waardoor de kool in circa 70 dagen klaar is. Daarbij is het ras goed planbaar, en, zo bleek deze zomer, sterk op schift.
 • 26-229 RZ vraagt wat meer groeitijd. “Reken op zo’n 10 dagen extra”, aldus Van Oers. Verder wees hij op de prima zelfdekbaarheid en de fraaie presentatie van de kool.
 • 22-218 RZ werd gekarakteriseerd als “een mix van de eerdergenoemde nummers. De komende maanden bekijkt Rijk Zwaan met welke nummers de proeven verder worden opgeschaald.

Lees onder de foto‘s. Swipe voor de volgende foto.


 • De naai-elementen hangen aan de voorkant, de bestuurder heeft goed zicht. - Foto: Arno van Oers

  De naai-elementen hangen aan de voorkant, de bestuurder heeft goed zicht. - Foto: Arno van Oers

 • Anderhalve meter spoorbreedte.

  Anderhalve meter spoorbreedte.

 • Lichtdicht. Wel uitkijken dat je niet over die draden struikelt.

  Lichtdicht. Wel uitkijken dat je niet over die draden struikelt.

Stoppen met stieken

De telers kregen bij de firma De Visser in Gapinge (eveneens op Walcheren) een demo met de naaimachine voor bloemkool. Het bedrijf schafte het apparaat dit voorjaar aan ter vervanging van het tijdrovend stieken van de kool. De demo die Sander de Visser met het apparaat maakte, was voor diverse aanwezigen aanleiding om een hengeltje uit te gooien. “Wanneer heb je tijd om de kool ook bij mij dicht te naaien?” Sander de Visser: “We zijn er goed mee op gang, stieken is nagenoeg niet meer nodig. Wellicht dat we in de toekomst ook bij collega’s aan de gang gaan, maar dat vraagt wel wat voorbereiding en we willen de machine zelf eerst nog beter in de vingers krijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.