Doorgaan naar artikel

Markt: Prijzen broccoli standvastig, ondanks lichte prijsdruk

Met 75 tot 80 cent per kilo staat de prijs van broccoli licht onder druk. Telers typeren de prijs als redelijk standvastig gezien de huidige weersomstandigheden.

Tot op heden verloopt het broccoliseizoen voor telers naar tevredenheid. Bij de start van het seizoen werden in de vrije handel prijzen tot € 2 per kilo betaald. Daarna liep het wat minder, maar in de eerste helft van juli zaten de prijzen weer € 1,10 tot € 1,50.

Op dit moment zijn de prijzen weliswaar wat gedaald, maar handhaven ze zich nog altijd op een het redelijke niveau van 75 tot 80 cent per kilo. De vraag naar broccoli is momenteel ook wat minder, ongetwijfeld door de huidige tropische temperaturen.

Goede kwaliteit broccoli

Teelttechnisch gezien is het alle hens aan dek qua beregenen, maar over het algemeen staan de gewassen er goed bij. Dat uit zich in een goede kwaliteit met mooie zware schermen en normale tot iets lagere aanvoerhoeveelheden dan telers gemiddeld gewend zijn.

Gevolgen hitteperiode

De verwachting is dat als in de komende dagen de voorspelde neerslag valt, dat volgende week de aanvoer iets zal oplopen. Op de langere termijn worden de gevolgen van de huidige ongekend warme week zichtbaar in de vorm van uitstel van schermvorming en rasafhankelijk doorwas of bonkigheid. “Het is geen kwestie van of zich dat gaat uiten, maar wanneer dat gaat gebeuren”, stelt een teler in Noord-Holland droogjes vast.

Broccoliprijzen in de supermarkt

Werd in het marktbericht van half juli nog vastgesteld dat de prijzen van broccoli in de supermarkt redelijk stabiel waren, deze week zijn er flinke verschillen. Plus heeft een actieweek met broccoli voor € 1,58 per kilo. Bij Albert Heijn ligt broccoli in de bonus voor € 1,78 per kilo. Vomar vraagt € 2,38, Hoogvliet en Deka € 2,78. Bij Jumbo en Coop betaalt de consument volgens Supermarktscanner.nl zelfs € 2,98 per kilo.

Prognose: stabiele prijs, op langere termijn minder aanvoer broccoli.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin