Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenhandel loopt prima door in zomerperiode

De peenhandel loopt voor de zomerperiode goed door. Het aanbod is deze week wat ruimer dan de vraag, waardoor de prijzen naar € 30 tot € 31 per 100 kilo dalen voor B-peen.

Vorige week werd € 1 à € 2 meer betaald voor enkele spoedaanvragen. Alsnog zijn de prijzen relatief hoog voor de tijd van het jaar. Een jaar geleden werd voor B-peen zo’n € 15 per 100 kilo betaald, omdat de vraag matig was en het aanbod goed. Afrika vraagt peen met wat lengte, waardoor prijzen voor die bestemming iets hoger liggen; rond € 33 per 100 kilo.

Tijd om terug te koelen

Exporteurs die peen in Afrika afzetten waren deze week wat terughoudend met de hoeveelheid, omdat de peen tijd nodig had om terug te koelen. De peen komt relatief warm uit de grond en wordt na het spoelen terug gekoeld, zodat deze niet te warm op transport gaat naar Afrika. Het terug koelen kost extra tijd, waardoor de verwachting is dat volgende week bij lagere temperaturen meer peen kan worden verwerkt en afgezet.

Veldgewas naar België

Naast peen voor Afrika wordt voornamelijk veldgewas in België afgezet. De vraag naar gangbare en biologische peen uit Duitsland is rustig. Duitsland is momenteel zo goed als zelfvoorzienend.

Prognose: lichte prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.